Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

SAD blokiraju ''Sjeverni tok''

Biznis

Izvor: RTRS     09.06.2016 u 10:29 h 0

SAD blokiraju ''Sjeverni tok''

Protivnici izgradnje “Sjevernog toka 2“ u Evropi glasno negoduju zbog prijetnje koju predstavlja “ruska gasna dominacija“, ali se u stvarnosti iza toga kriju američki interesi, piše “Handelsblat“.


Prije svega, protiv izgradnje gasovoda je bila Poljska, koja ne želi da dozvoli direktne isporuke ruskog gasa Njemačkoj. Pritom, Varšava se projektu nije protivila iz ličnih interesa, već po ukazu Vašingtona, kako bi se u Evropi stvorila povoljna klima za isporuke američkog tečnog gasa, navodi se u članku.

Tehnologija proizvodnje gasa iz škriljaca omogućava Sjedinjenim Državama da dobiju velike obime gasa za dalji izvoz u Evropu. Ipak, planovi Vašingtona će oživjeti samo u slučaju da “Sjeverni tok 2“ nikad ne bude realizovan.

Značaj gasovoda je toliko veliki da kupovina američkog gasa gubi smisao za Evropljane, što znači da je projekat u suprotnosti sa ekonomskim interesima SAD.

Važnije je, ipak, što je “Sjeverni tok 2“ u potpunosti u interesu same Evrope. Ukrajina, koju sve više zahvata nacionalizam, odavno je postala faktor rizika za energetsku bezbjednost EU. Zato je Unija neposredno zainteresovana za dobijanje stabilne isporuke gasa, bez obzira na situaciju u Kijevu, piše “Handelsblat“.

“Izgradnja "Sjevernog toka" eliminisaće ovaj ogromni rizik u narednih nekoliko godina, jer trasa po dnu Baltičkog mora nije samo najkraća i najjeftinija za ruski gas, već i najbjezbjednija“, zaključuje list.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi