Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Trudnice moraju da paze sa lijekovima protiv bolova

Lifestyle

Izvor: Nezavisne novine     09.06.2016 u 10:21 h 0

Trudnice moraju da paze sa lijekovima protiv bolova
FOTO: pixabay.com

Kanadski istraživači upozoravaju žene koje kontinuirano uzimaju lijekove da pažljivo planiraju trudnoću i sa svojim ljekarom unaprijed razmotre mogućnosti liječenja tokom graviditeta


Trudnice koje uzimaju lijekove protiv bolova do 20. nedjelje trudnoće, imaju veći rizik od spontanog pobačaja, ustanovili su naučnici sa Univerziteta Montreal.

Isto se odnosi i na lijekove sa paracetamolom, kao što je aspirin. Iako na ovim preparatima stoje jasna upozorenja o škodljivosti tokom trudnoće, na svakih šest trudnica jedna ove lijekove ipak uzima, upozorili su montrealski stručnjaci, nakon istraživanja kojim je obuhvaćeno 47.000 žena.

Kanadski istraživači navode da nisu svi lijekovi jednako opasni, a kada se često koristi "diklofen", rizik je trostruko veći. Oni posebno upozoravaju žene koje kontinuirano uzimaju lijekove za reumatoidni artritis ili lupus, da pažljivo planiraju trudnoću i sa svojim ljekarom unaprijed razmotre mogućnosti liječenja tokom graviditeta.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi