Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Stručnjaci upozoravaju: Nuklearni napad Islamske države u Evropi je realna prijetnja

Svijet

Izvor: Tanjug     09.06.2016 u 10:08 h 2

Stručnjaci upozoravaju: Nuklearni napad Islamske države u Evropi je realna prijetnja

Prijetnja terorističkim napadom uz korišćenje nuklearnog materijala danas je najveća otkako je okončan hladni rat, s obzirom na to da Islamska država (ID) aktivno pokušava da se domogne oružja za masovno uništenje, upozoravaju stručnjaci.


Predsjednik Međunarodnog luksemburškog foruma koji se bavi pitanjem širenja nuklearnog oružja, Moše Kantor, navodi da je ID već izvela brojne napade hemijskim oružjem u Siriji, prenosi danas londonski "Indipendent".

"Znamo da ID želi da ode i dalje od toga i izvede nuklearni napad u srcu Evrope. To, u kombinaciji sa niskim stepenom bezbjednosti u mnogim centrima za nuklearno istraživanje u bivšem ŠSR-u, znači da je opasnost od mogućeg napada "prljavom bombom" na neku zapadnu prestonicu velika", kaže Kantor.

Upozorenje iz Međunarodnog luksemburškog foruma, među čijim članovima su bivši ministri svjetskih vlada i visoki zvaničnici iz Rusije i sa Zapada, stiže u trenutku kada svijet strepi da će džihadisti pokušati da izvedu napade tokom predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu koji sutra počinje u Francuskoj.

Beizlazna situacija

Kantor ukazuje na nagovještaje da islamistička ćelija koja je prije dva mjeseca izvela napade u Briselu prati radnike i stanje bezbjednosti u belgijskoj nuklearnoj centrali.

"Njihovi raniji dokumentovani pokušaji da pristupe nuklearki u Belgiji dokaz su njihove namjere", rekao je ovaj stručnjak na međunarodnoj konferenciji u Amsterdamu.

Kantor je na tom skupu iznio mišljenje da je trenutna bezizlazna situacija kad je riječ o kontroli nuklearnog oružja posljedica stava Vašingtona.

"Odbijanje SAD da razgovaraju o granicama svog programa raketne odbrane blokira pregovore i cjelokupan proces kontrolisanja nuklearnog oružja, povećavajući opasnost od nuklearnog incidenta", istakao je on.

Bivši britanski ministar odbrane Des Braun, koji je član Foruma i potpredsjednik Inicijative za nuklearnu pretnju (NTI), rekao je da je prijetnja od nuklearnog terorizma izuzetno značajno i složeno pitanje koje iziskuje jedinstven međunarodni odgovor.

ID pokušava da se dokopa nuklartnog materijala

"Ne bi trebalo da bude iznenađujuće da će teroristi, ako se dokopaju nuklearnog materijala, pokušati i da ga upotrebe. Znamo i da oni traže takav materijal", upozorava Braun, dodajući da postoje navodi da se ID domogla izotopa uranijuma kada je zauzela Mosul.

Prema njegovim riječima, nije toliko teško napraviti takozvanu "prljavu bombu", kojom teroristi možda ne bi ubili mnogo ljudi, ali bi efekat na prirodnu sredinu i infrastrukturu, kao i u psihološkom smislu, bio razoran.

Braun napominje da bi teroristi mogli da pribjegnu i sajber tehnikama i uzmu na nišan neko nuklearno postrojenje.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. sejtan ne seri.

  2. Normalno da je REALNA-OPASNOST od Nukleusa kad im SVI - PRODAJU......MATERIJAL ZA - BOMBE ! I IZRADU - ISTIH " A FOOLL SE BORE - PROTIV - TERORIZMA I ŠAKOM I KAPOM jooj joj što nemogu šuplje uhh,, to će vam i doći glave TRGOVCI. Ameri su mislili da će ih poštedit kada su ih stvarali i kockali s njima šeiitanima s istoka. Ameri su ih naoruažli naj-savremenijim - oružjem a Jevreji su se napravili slijepi i gluhi. EE,, baš su ih izradili što jes jes.... šeiitani s istoka. Jedino me jako boli što djeca pate i umiru zbog.....šeiitaana s zapada i istoka. Jel vi amerikanci jevreji i šeiitani s istoka stvarno mislite da će te proći NEKAŽNJENO za svo ZLO koje ste POČINILI I NANIJLI djeci. Vara te se. Mi smo malo BRŽI OD VAS Ok,,,, :)))) mi se nismo za DŽABA - SPUSTILI - DOLE - MEĐU - VAS. Mi smo dole aa,, bolje da nismo znajte.....šeiitani svih vrsta i oblika - OK "" Teško vama. Zbog ZLA koje ste počinili nad djecom. STOTINAMA - GODINAAAA će mo vas mljet bez prestanka - ok. :))))

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi