Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Za ovih 10 zemalja reč RAT ne postoji

Svijet

Izvor: Blic     08.06.2016 u 21:48 h 0

 Za ovih 10 zemalja reč RAT ne postoji
FOTO: pixabay.com

Svijet postaje sve opasnije mjesto, a samo za 10 zemalja se može reći da su potpuno slobodne od sukoba, tvrde autori 10. godišnjeg Globalnog indeksa mira.


Pogoršanje sukoba na Bliskom istoku, nedostatak rešenja izbegličke krize i porast ubistava u terorističkim napadima doprinelo je da svijet postane manje mirno mjesto ove godine nego što je to bio slučaj 2015.

Za samo mali broj zemalja se može reći da zaista žive bez konflikata i ne bavie se sukobima, bilo unutrašnjim ili spoljnim.

Prema podacima Instituta za ekonomiju i mir, samo Bocvana, Čile, Kostarika, Japan, Mauricijus, Panama, Katar, Švajcarska, Urugvaj i Vijetnam su bezkonfliktne države.

Prema riječima Stiva Kilelea, jednog od autora ovog istraživanja, ako bi se izuzeo Bliski istok, "svijet bi izgledao mnogo miroljubivije".

On je dodao da ti podaci samo ukazuju kakav uticaj ovaj region ima na ostatak svijeta.

Indeks pokazuje da je 81 zemlja postala mirnija u proteklih godinu dana, dok se situacija pogoršala u 79 država.

Međutim, primetan je trend gdje mirnije države se dodatno poboljšavaju, a one u kojima je mir već narušen, sve više tonu.

- Ključni razlog za to je naša nesposobnost da rešimo probleme. Sukobi u Avganistanu i Iraku traju već više od jednu deceniju, da bi se proširili na Siriju 2011. a potom i na Libiju i Jemen. To je zaista ključ svih problema - naveo je Kilelea.

Indeks pokazuje i da se politička nestabilnost pogoršala u 39 zemalja u poslednjih godinu dana, a upečatljiv slučaj je Brazil i to zbog sve većeg broja ljudi koji se nalazi u zatvorima, ali i zbog broja oficira koji su raspoređeni širom države. Vidljiv je i blagi porast terorističkih aktivnosti.

- Ne znamo šta će se dešavati tokom Olimpijskih igara jer je situacija očigledno veoma nestabilna - dodao je Kilelea.

Island je ponovo proglašen za najmirniju zemlju na svijetu, za njim slijede Danska, Austrija, Novi Zeland i Portugalija.

Sirija je ponvo proglašena za najmanje miroljubivu državu. Na pitanje šta ostatak svijeta može da nauči od Islanda, na šta je Kilelea rekao da nije samo u pitanju Island, već čitav niz zemalja koje praktikuju tzv. pozitivni mir.
Tradicionalne islandske kućice prekrivene busenjem
Foto: Public domain / Promo Tradicionalne islandske kućice prekrivene busenjem

Institut za ekonomiju i mir je definisao pozitivan mir dajući zemljama ocjene za niz faktora kao što su prihvatanje prava drugih, nizak nivo korupcije, slobodan protok informacija i dobro funkcionisanje vlade.

Evropa je opet identifikovana kao najmirniji kontinent u svijetu, ali ni ona nije imuna na rat. Britanija, Francuska, Belgija, druge zemlje uzele su učešće u sukobima na Bliskom istoku, pa se sada suočavaju sa prijetnjom terorizma.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi