Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Današnja djeca inteligentnija, ali manje kreativna nego prije 20 godina

Lifestyle

Izvor: Index.hr     08.06.2016 u 20:44 h 1

Današnja djeca inteligentnija, ali manje kreativna nego prije 20 godina
FOTO: pixabay.com

Neka istraživanja pokazuju da su današnja djeca manje kreativna nego prije dvadeset godina, ali imaju viši koeficijent inteligencije. Šta se dogodilo?


Kreativno razmišljanje važan je dio našeg života, treba nam u školi, na poslu i slobodnim aktivnostima. Neka istraživanja pokazuju da su današnja djeca manje kreativna nego prije dvadeset godina, ali imaju viši kvocijent inteligencije. Šta se dogodilo? piše “Index“.

Roditelji se, kada su u pitanju uspjesi njihove djece, najviše fokusiraju na akademski uspjeh. Međutim, svijet pun strogo akademski, linearno usmjerenih mozgova ostaće lišen likovne umjetnosti, muzike, književnosti i plesa. Kuda je pobjegla naša kreativnost? – pitanje je kojim se pozabavila studija objavljena u Creativity Research Journalu. Raste vizualna kreativnost, ali ne i pisana U SAD-u djecu prije svega uče kako postići najviše rezultate na standardizovanim testovima, ali ne i kako kreativno razmišljati ili riješiti problem na novi način.

Kreativnost u pisanju je takođe često stavljena na stranu, a od učenika se traži da zadovolje standardnu, linearnu formu od pet odlomaka. Stručnjaci su htjeli uporediti kreativnost otprije 20 godina i sada, koristeći časopis Teen Ink u kojemu se nalaze umjetnička djela, ali i literarni radovi i fotografije. Preko 350 likovnih radova procjenjivali su iskusni likovni umjetnici i ih ocjenjivali ih na osnovu niza atributa.

Savremenija tinejdžerska umjetnost je pokazala neke novotarije što sugeriše rast nivoa kreativnosti. U kreativnom pisanju nivo kreativnosti je pao. Novije priče literarnog časopisa umjetničkih škola New Orleansa su manje imaginativne i eksperimentalne od onih prije dvadeset godina.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Današnja dječica su mnogo pametnija i mudrija od ovih.....moram ih nazvati Birvaktile-Starohana tako sam ih ja okarakterisao/nazvao.....izškolovanih na način da mogu što uspiješnije NANOSITI-SVAKAKVE-VRSTE-BOLI I ZLA maloj djeci. Ima ih svakakvih blesavih mnogo im je zanimljivo iskorištavat jadnu dječicu ni krivu ni dužnu na bilo koi način a naj učestaliji je zlostavljanje djece u sexsualnom smislu......nažalost svjedoci smo i VELIKE-BRIGE da se tako odrazim,,,,,,,poedinih " BRIŽNIH-RODITELJA " koi svoju vlastitu dječicu malteretiraju, sexsualno zlostavljaju, tuku/mrcvare,,,,opijaju ili NAGOVARAJU NA SVE STVARI KOE SAM - NAVEO NAPRIJED....i.t.d...i.t.d...i.t.d.... dabogsačuva i zakloni mene pa svakog takvih užasa amin.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi