Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Istraživanje: Grci imaju najnegativnije, a Poljaci najpozitivnije mišljenje o EU

Svijet

Izvor: haber.ba     08.06.2016 u 19:07 h 0

Istraživanje: Grci imaju najnegativnije, a Poljaci najpozitivnije mišljenje o EU
FOTO: pixabay.com

Istraživački centar Pew objavio je rezultate istraživanja o načinu na koji stanovnici deset članica Evropske unije gledaju na Uniju, a prema kojem najpozitivnije mišljenje o Uniji vlada među Poljacima, dok Grci imaju najnegativniji stav, javlja Anadolu Agency (AA).


Istraživanje je provedeno na bazi intervjua sa po više od hiljadu ispitanika u Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Holandiji, Mađarskoj, Italiji, Švedskoj, Španiji i Velikoj Britaniji koja je posebno zanimljiva zbog činjenice da će Britanci za dvije sedmice izaći na referendum kako bi se izjasnili o ostanku ili izlasku iz Unije.

Najnegativnije mišljenje o Evropkoj uniji imaju građani Grčke. Svega 27 posto ispitanika u toj zemlji ima pozitivno mišljenje o EU. I Francuzi imaju većinsko negativno mišljenje o Uniji, a 38 posto ispitanika u Francuskoj pozitivno gleda na EU.

S druge strane, Poljaci imaju najpozitivnije mišljenje o EU. Rekordnih 72 posto ispitanika u toj zemlji se pozitivno izjasnilo o Uniji. Slijede Mađari sa 61-postotnim pozitivnim mišljenjem.

I kod Britanaca je blagu prevagu odnijelo negativno mišljenje o EU. Pozitivno mišljenje o Uniji ima 44 posto, a negativno 48 posto ispitanih Britanaca, ali pitanje nije postavljeno u kontekstu predstojećeg referenduma, već predstavlja generalno mišljenje o stanju u kojem se Unija nalazi.

U okviru istog istraživanja ispitanici su pitani i za mišljenje o predstojećem referendumu u Velikoj Britaniji. Na to pitanje nisu odgovarali ispitanici iz te zemlje, a preostali su u omjeru većem od 70 posto kazali da bi izlazak Britanije bio loš potez.

Otcjepljenje Velike Britanije od Unije kao „dobar potez“ ocijenilo je 32 posto ispitanika u Francuskoj, dok su ispitanici u preostalih osam država u još manjem omjeru dali pozitivnu ocjenu za popularno nazvani „Brexit“. U Italiji je 23 posto, a u Holandiji 17 posto ispitanika kazalo da bi izlazak Britanije iz Unije bio dobar korak.

Najviše kritika među ispitanicima pobrala je politika Evropske unije o migracijama i ekonomiji. U Grčkoj se 90 posto ispitanika ne slaže sa aktuelnom politikom Brisela u tim oblastima, a i dva od tri Francuza su takvog mišljenja.

Negativno mišljenje o Evropskoj uniji najčešće pokazuju ispitanici stariji od 50 godina, dok pozitivno mišljenje preovladava među populacijom mladih u dobi od 18 do 34 godine.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi