Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Evropsko fudbalsko tržište prihodovalo preko 22 milijarde evra

Fudbal

Izvor: Nezavisne novine     08.06.2016 u 16:25 h 0

Evropsko fudbalsko tržište prihodovalo preko 22 milijarde evra

Prihodi Evropskog fudbalskog tržišta su premašili 22 milijarde evra u sezoni 2014/15, zahvaljujući porastu prihoda u pet najvećih evropskih liga, navodi se u izvještaju revizorsko-konsultantske kuće "Dilojt".


Ugovori o pravima emitovanja i komercijalnoj saradnji su, u sezoni 2014/15. godine, doprinijeli povećanju prihoda pet najvećih evropskih liga - Bundeslige, La Lige, Prve lige, Premijer lige i Serije A - za sedam procenata, na 12 milijardi evra, zbog čega sada čine 54 odsto ukupnih prihoda Evropskog fudbalskog tržišta, prema Dilojtovom "Godišnjem pregledu finansija u fudbalu".

"Još jedna godina rasta četiri vodeće evropske lige je najnoviji dokaz kontinuiranog apetita emitera i komercijalnih partnera da se povezuju sa elitnim klubovima zbog njihovog globalnog profila i privlačnosti masama", izjavio je partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u Dilojtu, Den DŽons.

Svaka od pet najvećih evropskih liga, kako je dodao, naredne dvije sezone ulazi u novi ciklus ugovora o pravima prenosa, tako da će na evropskom fudbalskom tržištu u sezoni 2016/17. vjerovatno biti ostvareno više od 25 milijardi evra prihoda.

Premijer liga je povećala prihod za tri odsto (88 miliona funti) u sezoni 2014/15, sa ukupnim prihodom od 3,3 milijarde funti (4,4 milijarde evra), što je preko dvije milijarde funti više od druge po redu lige po ostvarenoj zaradi, njemačke Bundeslige, čiji su prihodi uvećani za pet procenata (117 miliona evra), na 2,4 milijarde evra.

To je, kako se dodaje u izvještaju, većim dijelom podstaknuto partnerstvom sa sponzorima i komercijalnim partnerima od kojih Bundesliga ostvaruje 48 odsto svojih ukupnih prihoda.

Klubovi španske La Lige ostvarili su zajedno rast prihoda od šest procenata (120 miliona evra), ostvarivši u sezoni 2014/15. prihode od 2,1 milijardu evra, dok se iza petoprocentnog rasta ukupnih prihoda italijanske Serije A, odnosno rasta od 92 miliona evra, na 1,8 milijardu evra, kriju znatni pomaci u finansijskim rezultatima vodećih italijanskih klubova.

Ukupni prihod francuske Prve lige smanjio se u sezoni 2014/15. za 80 miliona evra (pet procenata) na 1,4 milijarde evra, najvećim dijelom zbog pada prihoda od sponzorstva u klubu AS Monako od 124 miliona evra.

Optimističniju sliku pružaju prihodi po utakmici koji su porasli za 21 milion evra (15 odsto) zahvaljujući nizu velikih investicionih zahvata na stadionima kojima je kapacitet u prosjeku porastao za 22.329 gledalaca, što je najveći zabilježeni porast u posljednjih više od deset godina.

Dobit iz poslovanja engleske Premijer lige u sezoni 2014 /15. iznosi 718 miliona evra (546 miliona funti ) i ispod je rekordnih 739 miliona evra ( 618 miliona funti) ostvarenih godinu dana ranije, ali još uvijek iznad dvostruke brojke koju je ostvarila Bundesliga (316 miliona evra).

Klubovi La Lige su, takođe, ostvarili dobit iz poslovanja (264 miliona evra), dok su klubovi italijanske Serije A i francuske Prve lige ostvarili kombinovane gubitke iz poslovanja u iznosu 133 miliona evra, odnosno 35 miliona evra.

Ukupni izdaci za naknade u pet najvećih evropskih liga porasli su u sezoni 2014/15. deset odsto i iznosili su više od 7,4 milijarde evra.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi