Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

I policajac u vehabijskom pokretu

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     08.06.2016 u 12:47 h 3

I policajac u vehabijskom pokretu

Od djelovanja vehabija nije pošteđena ni Bosanska Krupa, mala opština u sjeverozapadnom dijelu BiH, gdje su od 27. marta do 12. aprila periodično održavana predavanja za pripadnike tog pokreta.


Po dokumentaciji bezbjednosnih agencija, koja je u posjedu "Nezavisnih", vehabije u ovom gradu, i to u Ulici 5. korpusa, imaju čak i vlastiti objekat, koji su kupili.

"Predavanja su održavana u trajanju od po nekoliko dana, tako da je posljednje održano od 8. do 12. aprila, kada su uglavnom bili prisutni pripadnici vehabijskog pokreta iz Austrije", navodi se u povjerljivoj dokumentaciji.

Ovaj događaj, inače, malo koga može da začudi, ukoliko se u obzir uzme da je odranije poznato da austrijska prijestonica Beč već duže vrijeme važi za centar vehabija s prostora bivše Jugoslavije.

U dokumentaciji je navedeno i da je na ulazu u objekat, u kojem su u Bosanskoj Krupi održavana predavanja, stajao metaliksivi BMW 5 austrijskih registarskih oznaka, novije proizvodnje, koji je korišten za potrebe obezbjeđenja ovog skupa.

Štaviše, kako je navedeno, čak i u gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi pripadnici vehabijskog pokreta u popodnevnim satima obavljaju vjerske obrede.

"Ispred džamije je uočena grupa lica koji svojim izgledom i načinom odijevanja daju do znanja da su pripadnici ovog pokreta. Među njima ima i mladića od oko 20 godina, koji su vrlo aktivni u radu ovog pokreta", stoji u toj dokumentaciji.

Ipak, među tim licima, kako je navedeno, postoje i oni koji izgledom i oblačenjem ne podsjećaju na vehabije, uključujući i policajca, koji je član vehabijskog pokreta, a čije je ime poznato redakciji "Nezavisnih", o čemu smo obavijestili i MUP USK.

Navedeno je, takođe, da je radikalizacija lica s područja USK sve veća, te da je dostigla nezamislive razmjere, a posebno kod mladih.

"Radi se o tome da na ovim prostorima već postoje grupe uglavnom mladih ljudi, koji su spremni na izvršenje svakog zadatka i postali su realna prijetnja i opasnost u BiH i šire", navodi se u spisima bh. bezbjednosnih agencija.

Armin Halitović, načelnik opštine Bosanska Krupa, potvrđuje da u ovoj opštini postoji Ulica 5. korpusa, ali i dodaje da ne zna ništa o okupljanjima vehabija.

"Ne znam odakle vam informacije i ko vam je izvor. Eventualno za nešto možete da kontaktirate policiju", rekao je kratko Halitović, koji je, upitan ima li u Bosanskoj Krupi pripadnika vehabijskog pokreta, odgovorio da ih ima sporadično, te dodao da je kod njih bezbjednosna situacija povoljna.

Kontaktirali smo i MUP USK, ali na naša pitanja nisu mogli da daju konkretne odgovore.

"Sektor kriminalističke policije MUP-a USK prikuplja operativna saznanja o aktivnostima i djelovanju pripadnika selefijskog pokreta na području USK i o tome redovno izvještava Udarnu grupu za borbu protiv terorizma Tužilaštva BiH, koje je nadležno za preduzimanje daljih mjera i radnji iz oblasti suzbijanja terorizma", naveli su iz MUP-a USK.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Za rs.BOSNA i HERCEGOVINA nije takozvana to je drzava a ne entitet kao rs. Ako se neosjecas Bosanac idi gdje ces biti gradjanin drugog reda ili Bosanski Ciganin kako vas zovu u srbiji B i H je tvoja domovina htio ti ili ne bilo gdje da odes bices doslo znam x ljudi koji su otisli u srbiju i koji se kaju a u Bosni su prodali imanja pa sad moraju da zive kao stoka.

  2. RS se pod hitno morati odvojiti od takozvane"bih" da ne pripadamo istoj drzavi kako ovi teroristi jer vidis da u njoj ima i pripadnika onih koji bi trebalo da predstavljaju tu drzavu....nece da hapse teroriste,ne znam kako nekoga nije sramota da kaze da je iz takozvane "bih"....

  3. Jeble vam nezavisne mater a vi njima ! Ni one a ni vi ne pisete o divljanju cetnika po BiH ! SIKTER

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi