Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Hends fri'' upotreba telefona jednako opasna u vožnji

Automoto

Izvor: Cafe.ba / Srna     08.06.2016 u 10:53 h 0

''Hends fri'' upotreba telefona jednako opasna u vožnji
FOTO: pixabay.com

Upotreba ''hends fri'' dodataka za telefone tokom vožnje jednako smanjuje pažnju vozača kao kada telefon drže u ruci, saopštili su istraživači.


Naučnici Univerziteta Saseks utvrdili su da vođenje razgovora može da navede vozača da počne da zamišlja ono o čemu govori, a to se dešava u dijelu mozga koji se koristi za nadgledanje puta. 

Vođa istraživanja, doktor Grejem Hol, rekao je da ovo potvrđuje da vozačima treba zabraniti upotrebu telefona, prenosi Bi-Bi-Si. 

U studiji je učestvovalo 20 muških i 40 ženskih dobrovoljaca, koji su prošli video-testove dok su sjedili za upravljačem automobila. 

Jednoj grupi je bilo dozvoljeno da "vozi" bez ometanja pažnje, a druga je slušala muški glas preko zvučnika udaljenog 0,9 metara. 

Oni kojima je pažnja bila ometena glasom reagovali su sa sekundom zakašnjenja na razne događaje, poput silaska pješaka sa trotoara na kolovoz, prelaska vozila iz suprotnog smjera u pogrešnu saobraćajnu traku ili neočekivanog parkiranja vozila na raskrsnici. 

Studija je pokazala da jednostavno pitanje tokom telefonskog razgovora - poput "Gdje si ostavio plavu fasciklu?" - smanjuje područje koje vozač prati za četiri puta u odnosu na normalne okolnosti. 

Mozak u tom trenutku počinje da zamišlja sobu u kojoj je ostavljena fascikla, umjesto da prati dešavanja na putu. 

Doktor Hol kaže da ovo istraživanje pobija "popularno pogrešno mišljenje da je vožnja automobila uz korištenje mobilnog telefona bezbjedna sve dok se koriste `hends fri` dodaci". 

On je dodao da ostale studije sugerišu da razgovor telefonom u automobilu odvraća pažnju vozača sa puta više nego slušanje radija ili vođenje razgovora sa saputnikom.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi