Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''ANAKONDA'' - Najveća desantna operacija NATO u ovom vijeku (VIDEO)

Svijet

Izvor: B92     08.06.2016 u 09:05 h 0

VARŠAVA - Dvije hiljade vojnika padobranaca iz SAD, Britanije i Poljske sprovode masovnu desantnu operaciju u okviru najvećih vojnih vježbi NATO u Evropi od 1989.


Desantne jedinice spustile su se blizu centralnog poljskog grada Torunja gdje su obezbijedile most na rijeci Visli, u okviru NATO manevara u sjevernoj Poljskoj koji obuhvataju oko 31.000 vojnika.

Rusija smatra veliko prisustvo NATO snaga na svojoj granici bezbjednosnom prijetnjom. Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je danas u Moskvi da vojne vežbe u Poljskoj "ne doprinose atmosferi povjerenja i bezbjednosti na kontinentu".

"I dalje nažalost postoji nedostatak uzajamnog povjerenja" između Alijanse i Rusije rekao je Peskov, ali je dodao da će se nastaviti dijalog dvije strane na nivou ambasadora.

Poljska komanda manevara navela je da je operacija transparentna i da su pozvani međunarodni posmatrači.

Manevri Alijanse su najveći u istočnoj Evropi od pada komunizma i cilj im je da pokažu snagu istočnog krila NATO.

"Cilj vježbe je da se provjeri kapacitet zemalja Alijanse u odbrani svog istočnog krila", rekao je juče poljski ministar odbrane Antoni Macerevič.

Ukupno 31.000 vojnika iz 24 zemlje učestvuju u vježbama, uključujući 19 zemalja NATO i zemalja pridruženih Alijansi u okviru Partnerstva za mir, kao što je Ukrajina. U vježbama takođe učestvuje tri hiljade vozila, 105 aviona i 12 brodova.

Poljska u vježbama ima 12.000 vojnika Amerikanci 14.000 i Britanci hiljadu.

Ovi manevri nisu najveći u istoriji NATO. Prošle godine je u manevrima mobilisano 36.000 ljudi, 60 brodova i 200 aviona, dok je 2002. 40.000 ljudi učestvovalo u vježbama Alijanse.

Vojne vježbe nazvane Anakonda odvijaju se mjesec dana pred samit Alijanse 8. i 9. jula u Varšavi. Vježbe koje su počele juče trajaće deset dana.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi