Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kada se saudijska žena uda za stranca, desi se OVO

Svijet

Izvor: Blic     07.06.2016 u 22:46 h 0

Kada se saudijska žena uda za stranca, desi se OVO
FOTO: pixabay.com

''Ovako propada rasizam'', napisao je na Tviteru Saudijac poslijevenčanja rođake koja se udala za stranca.


Možda nije znao da će kratki video-klip - dio svadbenog veselja - izazvati nacionalnu debatu na društvenoj mreži koja će dotaknuti socijalnu politiku kraljevine, rasizam i ženska prava. 

Spot - čiju verodostojnost BBC nije mogao da potvrdi - prikazuje muškarce koji plešu u krugu, dok se u pozadini čuju tradicionalne sirijske pjesme, navodno, proslavu venčanja saudijske žene i njenog sirijskog izabranika u Medini, u Saudijskoj Arabiji. 

Više od 50.000 ljudi objavilo je tvitove sa haštagom "žena iz plemena Harb udaje se za Sirijca u Medini". 

Neki su izrazili radost zbog internacionalnog braka: 

- Ono što se večeras desilo u Medini dobar je primjer stiha iz Kurana: Najugledniji kod Alaha je onaj koji je najpravedniji - glasila je jedna poruka. 

Drugi su razmatrali posljedice sklapanja braka sa "strancima". 

- Njeno je pravo da se uda za onoga koga izabere, ali neka kasnije ne kuka da su joj suprug i djeca stranci i traži da im se da državljanstvo. Dobro razmislite prije nego što donesete takvu odluku - napisao je jedan korisnik Tvitera. 

Na osnovu snimka se može zaključiti da je par koji se venčao imao blagoslov onih koji su bili na svadbi. Mnogi su im čestitali, podržavajući njihov brak kao sredstvo za borbu protiv rasizma i unapređenje ravnopravnosti žena i muškaraca u Saudijskoj Arabiji. 

- Najvažnije je da je musliman. Recite "ne" rasizmu. Zakon bi trebalo da bude jednak za muškarce i žene... - glasi jedan tvit. 

Neki korisnici Tvitera ukazali su na dvostruke aršine kada su u pitanju muškarci i žene. 

- U redu je da se Saudijac oženi strankinjom, ali je suprotna varijanta zabranjena. Ne biste se toliko bunili da se Saudijac ženi strankinjom. 

U jednom tvitu navedeni su primeri iz vremena Proroka Muhameda kao dokaz o prihvaćenosti brakova među strancima. 

- Bilal bin Raban al Habaši (Prorokov saputnik koji je došao iz zemlje Etiopije) oženio se Halom iz plemena Kurajš (jednog od najuglednijih arapskih plemena). Islam je ukinuo tradiciju neukih i rasistički nastrojenih ljudi, a vi je oživljavate - napisao je student arhitekture iz Saudijske Arabije. 

Mnogi Saudijci su izrazili gnev zbog toga što je haštag uopšte napravljen kako bi se raspravljalo o tako privatnom događaju. Međutim, bilo je i dosta onih koji su iznijeli stav o superiornosti jedne grupe u odnosu na drugu: 

"Brak je za cio život; zato je velika greška što se Saudijka udala za stranca, pogotovo Sirijca." 

"Volio bih da je ona posljednja saudijska žena koja se udala za stranca." 

"Ovo nije rasizam. Kad biste imali konja plemenite rase, da li biste ga pustiti na mazgu? Ne, sačuvali biste njegovo porijeklo." 

Saudijski zakon ne brani brak sa strancima, ali oni koji to urade moraju da se pridržavaju određenih pravila. Na sličan način, proces dobijanja zvanične potvrde često traje u nedogled.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi