Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Čubrilović: Povući odluku o popisu stanovništva

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     07.06.2016 u 18:40 h 0

Čubrilović: Povući odluku o popisu stanovništva

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa direktorkom Republičkog zavoda za statistiku Radmilom Čičković o mogućim posljedicama jednostrane odluke o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva sprovedenog 2013. godine, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, bez saglasnosti entitetskih statističkih zavoda i dogovora na nivou Centralnog popisnog biroa.


Predsjednik Čubrilović istakao je da je nedopustiva činjenica da je direktor Jukić donio jednostranu odluku koja metodološki ne uzima u obzir sva pitanja iz popisnice, naglašavajući da je time doveo u pitanje tačnost i relevantnost rezultata popisa, te da se pomenuta odluka mora staviti van snage. Imajući u vidu činjenicu da jei Republički zavod za statistiku vlasnik popisnog materijala i jedinstvene baze podataka u popisu, u skladu sa Zakonom o popisu, predsjednik Čubrilović smatra da predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske imaju posebnu obavezu da aktivno kontrolišu proces obrade podataka.

Predsjednik Čubrilović istakao je da je veoma značajno da se dobiju tačni podaci o broju rezidentnih stanovnika zbog planiranja ekonomskog, privrednog i socijalnog razvoja, a značajno je i sa stanovišta evropskih integracija. „Od predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima i institucijama očekujemo da, u skladu sa Ustavom i zakonom, zastupaju i dosljedno štite interese Republike Srpske“, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da preglasavanje konstitutivnih naroda i donošenje jednostranih odluka, kao što je učinjeno prilikom donošenja odluke o jedinstvenom programu obrade podataka popisa, narušava uspostavljenu saradnju u Bosni i Hercegovini i ne doprinosi jačanju povjerenja i gradnji zajedničke budućnosti.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi