Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

KONTROVERZNA TVRDNJA GENIJA ''Ako ne živimo u Matriksu, onda se bližimo kraju svijeta''

Nauka i tehnologija

Izvor: Blic     07.06.2016 u 17:07 h 0

KONTROVERZNA TVRDNJA GENIJA ''Ako ne živimo u Matriksu, onda se bližimo kraju svijeta''
FOTO: pixabay.com

Ilon Mask, milijarder i osnivač kompanija “Spejs iks”, “Tesla” i “Pejpal”, izjavio je nedavno da je "vjerovatnoća da ne živimo u kompjuterskoj simulaciji u stilu Matriksa jedan prema više milijardi”.


Na “Kod konferenciji”, održanoj prošle nedjelje u San Francisku, Mask je rekao da je toliko puta diskutovao o simulaciji da je to nevjerovatno” i da je došao do tačke u kojoj je “svaki razgovor koji je vodio bio razgovor o vještačkoj inteligenciji, odnosno simulaciji”. 

On je takođe izjavio da se, ako NE živimo u simulaciji, možda bližimo kraju svijeta. 

Iznoseći ono što je opisao kao “najuverljiviji argument” za stav da se stvarnost odigrava u simulaciji, Mask je rekao: “Prije četrdeset godina imali smo Pong. Dva pravougaonika i tačku. Tako su izgledale igrice.” 

“Danas, 40 godina kasnije, imamo fotorealistične, 3D simulacije koje igraju milioni ljudi istovremeno, a svake godine postaju sve bolje. Uskoro ćemo imati virtuelnu stvarnost, uveličanu stvarnost.” 

"Ako pođemo od pretpostavke da će doći do bilo kakvog napretka, onda će igre postati takve da nećemo moći da ih razlikujemo od stvarnosti, čak i ako stopa napretka opadne za hiljadu u odnosu na sadašnje stanje. Zamislite, recimo, budućnost za 10.000 godina, što nije ništa na skali evolucije.” 

“Prema tome, imajući u vidu da smo očigledno na putu do vremena kada ćemo imati igre koje nećemo moći da razlikujemo od stvarnosti, a te igre će moći da se igraju na bilo kojoj konzoli, računaru, ili čemu god, i da će vjerovatno postojati milijarde takvih računara ili konzola, onda bi logičan zaključak bio da je vjerovatnoća da se sada nalazimo u pravoj stvarnosti jedan prema više milijardi.” 

“Vjerovatno bi trebalo da se nadamo da je to istina”, nastavio je Mask, “zato što ako civilizacija prestane da napreduje, onda bi razlog mogao da bude neki razoran događaj koji će uništiti civilizaciju. Prema tome, možda treba da se nadamo da je ovo simulacija, zato što ćemo u suprotnom stvarati simulacije koje neće moći da se razlikuju od stvarnosti, ili će civilizacija prestati da postoji.” 
Tweet


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi