Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zvizdić-Novalić-Cvijanović: Sastanak konstruktivan, ali mehanizam koordinacije nije usaglašen

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     07.06.2016 u 16:41 h 1

Zvizdić-Novalić-Cvijanović: Sastanak konstruktivan, ali mehanizam koordinacije nije usaglašen
FOTO: Agencija Anadolija

Nakon petosatnog sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića s premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, tekst mehanizma koordinacije u vezi sa načinom donošenja odluka o evropskim integracijama BiH nije usaglašen.


Ovu informaciju potvrdio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, rekavši kako je "ipak, izražena nada" kako će tekst mehanizma koordinacije biti usaglašen na narednom sastanku sljedeće sedmice. 

"Imali smo još jedan od sastanaka u nizu u vezi sa usaglašavanjem teksta mehanizma koordinacije. Sama atmosfera bila je konstruktivna, mogu reći da je nastavljen dodatni iskorak i pozitivan napredak i ukupan broj pitanja koja su na naki način ostala za jedno dodatno usaglašavanje, sveden na najmanji mogući broj. Govorim u ime svih, na narednom sastanku naredne sedmice ćemo finalizirati sve diskusije koje smo danas imali. Dakle, zadržavamo optimizam u pogledu usaglašavanja i izrade konačnog mehanizma koordinacije", rekao je Zvizdić ne precizrajući koja pitanja su ostala sporna. 

Na usaglašavanje mehanizma koordinacije ranije je pozvalo Vijeće Evropske unije (EU) tražeći tako da se politike BiH međusobno usklade i implementiraju odnosno da djeluju “jednim glasom”.

Da usaglašavanje mehanizma koordinacije neće značiti uspostavu ili formiranje nove administracije ili institucije, istakla je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

"Još jedan sastanak, ali mislim da se sada vidi konačno dorma ovog sistema koji omogućuje vlastima da izvršavaju evropske poslove. Danas smo završili neke oblasti na koje se ne moramo vraćati, ostaje još nekoliko. Mislim da smo u konačnoj fazi, treba provjeriti još neke stvari, ali u nekoliko narednih godina, kada je u pitnaju izazov u pripremanju određenih pozicija, zajedničkih, i utvrđivanje svih obaveza, da ćemo biti spremni za taj dio. Dobijamo različita pitanja, ovim se ne pravi nikakva nova administracija, već od postojeće formiramo zajednička tijela kako bi obezbijedili zajednički rad. Optimista sam po tom pitanju", rekla je Cvijanović.

Da je na današnjem sastanku napravljen pomak uvjeren je bio i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić. 

Prema njegovim riječima, "jedno ili dva pitanja ostala su neusaglašena".

"Željeli bismo svi da smo usvojili danas mehanizam, ali nismo. Napravili smo pomak, u suštini, mislimo da imamo još jedno ili dva pitanja i vjerujem da ćemo to naredni put usaglasiti, mislim da smo blizu kraja", rekao je Novalić.

Sastanku koji je u toku pridružio se i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. On je čestitao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i entitetskim premijerima, dodajući da je ohrabren današnjim postignutim rezultatima.

"Zašto sam ja ovdje, zašto je EU zainteresovana za mehanizam, to se veže direktno za funkcionalnost. Važno je imati mehanizam koji će biti transparentan i uključiti sve razine vlasti. Time će se napraviti priprema za dalje korake koji slijede u procesu prbliživanja EU. Ključno je da se postigne konsenzus po ovom pitanju. U julu će se razmotriti vašu aplikaciju", rekao je Wigemark.

Usaglašavanje mehanizma koordinacije garant je kredbilnosti bh. aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji koju su bh. vlasti predale 15. februara ove godine.

Osim usaglašenog mehanizma koordinacije, uslov za kredibilnu bh. aplikaciju i njeno razmatranje je i adaptacija trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.

U bh. javnosti posljednjih dana pojavile su se spekulacije kako mehanizam koordinacije vjerovatno neće biti usaglašen zbog političkih previranja nastalih nakon odluke Agencije za statistiku BiH da usvoji jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva u BiH, što vlasti iz RS-a ne odobravaju.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. sa srbima se nemoze nista nazalost dogovorit , optereceni su da se vazda nesgto ko biva oni trebaju pitat , nema evropa skim da pregovara vi ste obicni COBANI

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi