Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dvoje djece u Srebrenici oboljelo od meningitisa

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     07.06.2016 u 14:42 h 0

Dvoje djece u Srebrenici oboljelo od meningitisa
FOTO: srna

Kroz Srebrenicu se pronijela vijest o širenju meningitisa među djecom u osnovnoj školi i vrtiću, što je zabrinulo stanovnike, a naročito roditelje djece koja pohađaju ove javne ustanove.


Međutim, ljekari koji su prvi primili dvije djevojčice oboljele od meningitisa kažu da nema razloga za zabrinutost, jer je period inkubacije virusa dva dana, oboljela djeca su na vrijeme zbrinuta u zvorničku bolnicu, tako da su ostala djeca sigurna.

„Definitivno se ne radi o epidemiji, imamo samo dva slučaja i to iz iste porodice, tako da se nije raširilo, a osim toga, ta djeca nisu u to vrijeme bila u obdaništu niti u školi da bi moglo doći do eventualne epidemije ili širenja. Pored toga, bila su još četiri sumnjiva slučaja, ali nakon analiza ustanovilo se da djeca ne boluju od meningitisa“, kazao je doktor Nermin Džanić, ljekar u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Srebrenica.

Dr. Džanić je dodao da je virus meningitisa oduvijek prisutan, ali da djeca dobijaju zaštitne vakcine koje onemogućavaju njegovo širenje.

Direktorica vrtića „Poletarac“ Tifa Efendić kaže da je sve vrijeme u kontaktu sa Domom zdravlja u Srebrenici i epidemiološkim odjeljenjem pri zvorničkoj bolnici, jer rade sa najosjetljivijom kategorijom društva, djecom, te da nema mjesta širenju panike i dezinformacija među stanovnicima i roditeljima.

„Ja mogu da potvrdim da ta djeca nisu iz vrtića, da ne borave u vrtiću. Roditeljima smo dali sugestije kako da postupe ukoliko primijete simptome. Mi smo se našli u neugodnoj situaciji, roditelji dolaze, svako ima pravo da dođe, a mi nismo dobili nikakvu zvaničnu odluku da bismo morali da zatvorimo vrtić, nije proglašena epidemija“, rekla je Efendić.

Ona je napomenula i da su svi vaspitači u vrtiću upućeni o tome kako da prepoznaju simptome meningitisa i da će odmah djelovati ukoliko primijete nešto sumnjivo, ali je dodala da je za sada sve pod kontrolom i sigurno.

I pored uvjeravanja ljekara, građani Srebrenice kažu su uplašeni jer su ugrožena djeca. Neki kažu da će razmisliti da li će svoju djecu poslati u školu i vrtić, jer im je sigurnost na prvom mjestu.

„Ja nisam neki paničar, ali supruga je dosta opreznija, tako da je ona saznala za to da u Šejlinom razredu ima dijete koje je oboljelo od meningitisa. Međutim, nemam potvrđene informacije, ali bez obzira, planiramo djecu da pripazimo od škole par dana“, rekao je Ahmed Ustić, otac dvoje djece koja pohađaju srebreničku Prvu osnovnu školu.

Meningitis je oboljenje koje zahvata moždane opne i koje može ostaviti trajne posljedice po obolj


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi