Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Karamarko: HDZ pokreće opoziv premijera

Regija

    07.06.2016 u 12:23 h 0

Karamarko: HDZ pokreće opoziv premijera
FOTO: Patrik Macek / PIXSELL

Tomislav Karamarko objavio da HDZ danas pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića.


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i prvi potpredsjednik Hrvatske vlade Tomislav Karamarko rekao je da ova stranka u utorak pokreće opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

"Mi pokrećemo ovaj postupak jer smatramo da moramo biti odgovorni pred biračima, članovima stranke", rekao je Karamarko dodavši da HDZ ne želi biti "pajac u ovoj lošoj priči" i sudjelovati u sadašnjoj, kako je rekao, lakrdiji.

Karamarko je rekao kako je Vlada disfunkcionalna te da u HDZ-u smatraju da i njihov plan kao najveće parlamentarne stranke koja, kako je rekao, nosi ovu vladu, treba biti implementiran u ono što treba raditi.

U Vladi trebaju prestati "prepucavanja, loši odnosi i poluodnosi", dodaje njezin prvi potpredsjednik, ističući kako Hrvatska za to nema vremena i kako nije dobro da premijer Orešković traži ostavke čelnih ljudi dviju stranaka koje nose Vladu, odnosno njega i čelnika Mosta Bože Petrova.

"Vlada mora biti čvrsta, homogena i jedinstvena ako želi provesti reforme", poručuje Karamarko te dodaje da u program Vlade mora biti implementiran i program HDZ-a.

Pozitivan šok

Postupak pokretanja opoziva nazvao je šokom kojim HDZ želi "izazvati nešto pozitivno".

"Da se trgnemo i da se shvati da su interesi države i naroda veći od osobnih i stranačkih", rekao je prvi čovjek HDZ-a te pozvao "sve sudionike i subjekte u političkoj igri da se uozbilje" jer, kazao je, inače neće biti dobro.

"Neko je vrijeme izgubljeno, ali još uvijek ima vremena da se presloži Vlada", ustvrdio je, kako prenosi Hina.

U Hrvatskom saboru ubrzo nakon Karamarkovog obraćanja počeo je sastanak Kluba HDZ-a na koji su došli predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te većina HDZ-ovih ministara.

Karamarko bi zastupnicima trebao predstaviti daljnje korake u pokušaju da riješi krizu vlasti. Očekuje se da će se potom krenuti u prikupljanje potpisa za Oreškovićev opoziv.

Takav prijedlog u saborsku proceduru može uputiti najmanje petina zastupnika, dakle dovoljan je 31 potpis.

Upute li već u utorak u proceduru prijedlog opoziva premijera, Sabor bi ga na dnevni red mogao staviti u srijedu, za kada je sazvan nastavak tekuće plenarne sjednice.

Vlada će potom imati osam dana da se očituje o tom prijedlogu, a ne učini li to, Sabor će deveti dan, dakle najranije u petak 17. lipnja, o njemu moći raspravljati i glasovati.

SDP će podržati prijedlog opoziva Oreškovića

Dan kasnije istječe rok za raspravu i glasovanje o oporbenom prijedlogu da se izglasa nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade, predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Izglasa li Sabor nepovjerenje premijeru, s njim pada i Vlada, pa bi prijedlog Karamarkova opoziva izgubio smisao, a premijer i Vlada će, sukladno Ustavu, podnijeti ostavku.

U Saboru će se potom moći tražiti nova većina i novi mandatar, a Ustav kaže kako će, ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje mandataru i novoj vladi, predsjednik Sabora o tome izvijestiti predsjednicu, koja će odmah raspustiti Sabor i raspisati parlamentarne izbore.

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je u ponedjeljak navečer kako će u Saboru podržati prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića koji je najavio HDZ, doznaje se neslužbeno u SDP-u.

Kao razlog zbog kojega će podržati HDZ-ov prijedlog u SDP-u navode kako bi drugačiji stav značio podršku SDP-ovih zastupnika ministrima Zlatku Hasanbegoviću, Dariju Nakiću i drugima na čiji je rad stranka do sada iznosila niz zamjerki, a što bi, kažu, javnosti bilo teško objasniti.

Tihomir Orešković pozvao je prošli tjedan Karamarka i Petrova da odstupe s dužnosti jer, kako je kazao, njihov međusobni sukob šteti Hrvatskoj.

Karamarko je to odbio, rekavši da ide u preslagivanje vladajuće većine bez Mosta.

HDZ-u treba 76 glasova zastupnika

Bez Mosta, s kojim vlada posljednjih mjeseci, Karamarku u Saboru treba 76 glasova, desetak više nego što ima sada.

Nakon manjih stranaka, HSS-a i HDSSB-a, i zastupnik srpske manjine kaže da nema preslagivanja te da su novi izbori jedino rješenje.

Kazao je da će zastupati isti stav na sastanku s ostalim manjincima.

Vlada je nedavno na telefonskoj sjednici odbila prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Karamarku. Šest ministara iz redova Mosta i Petrov glasali su za Karamarkov opoziv, ali je većina iz redova HDZ-ove Domoljubne koalicije bila protiv.

Most traži ostavku Karamarka zbog navoda o poslovnom odnosu njegove supruge Ane Karamarko i konzultanta MOL-a, mađarske kompanije s kojom Hrvatska vodi arbitražne sporove o INA-i.

Državna komisija istražuje Karamarka zbog navoda o sukobu interesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi