Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Maja Gojković ponovo na čelu Skupštine Srbije

Regija

Izvor: Beta     07.06.2016 u 10:26 h 0

Maja Gojković ponovo na čelu Skupštine Srbije
FOTO: Tanjug/Tanja Valič

Skupština Srbije je u ponedjeljak uveče izglasala Maju Gojković za predsjednicu Skupštine.


Nakon burne rasprave tokom zasijedanja konstitutivne sjednice u petak i njenog jednako burnog nastavka tokom ponedjeljka, za njen izbor glasalo je 159 poslanika, protiv je bilo 73, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Za njen izbor glasali su poslanici Spske napredne stranke, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko djelovanje, ali i poslanici Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije. 

Novoizabrana predsjednica Maja Gojković obećala je da će biti jednaka prema svima. 

"Biću predsjednik jednak prema svakome, ali neću imati razumijevanja da se od ovog parlamenta napravi nešto drugo osim onoga što piše u Ustavu i našim pozitivnim propisima. Sliku parlamenta ne stvara jedan čovjek, sliku parlamenta stvaramo svi zajedno, obraćanjem i ponašanjem, a svakim glasanjem za ili protiv određujemo sudbinu građana ove zemlje", kazala je Gojkovićeva.

Ona je zahvalila svim poslanicima koji su podržali njenu kandidaturu za tu funkciju i onima koji su za nju glasali, ali i onima koji su je argumentovano krtikovali. 

"Slušala sam i one koji su pokušavali bez argumenata vrlo ružno da govore o meni, ali pravo poslanika jeste da se na početku legitimiše kako vidi ovaj rad, da li nešto treba da potkrijepiti argumentima, ili govorom mržnje", rekla je Gojkovićeva.

Ona se, kada je sjela na mjesto predsjedavajućeg, rekla da je najstariji poslanik Dragoljub Mićunović, koji je predsjedavao konstitutivnom sjednicom parlamenta, zbunio jer je nije sačekao da joj čestita.

Za generalnog sekretara Skupštine Srbije imenovana je Svetlana Bulajić. Skupština će u narednim danima odlučiti kada će nastaviti rad kako bi se formirala i radna tijela, odnosno skupštinski odbori.

Radna tijela nisu formirana jer nisu svi poslanički klubovi predložili svoje kandidate. Za izbor Svetislave Bulajić za generalnog sekretara parlamena glasalo 59 poslanika, a protiv je bilo 12.  

U obrazloženju njene kandidature navodi se da je ona magistar pravnih nauka sa iskustvom u parlamentarnom radu i da je zbog toga predložena za mjesto sekretara.

Izabrano šest potpredsjednika, DJB bez mjesta

Skupština Srbije izabrala je šest potpredsjednika, ali ne i sedmog iz pokreta Dosta je bilo, kako je prvobitno bilo dogovoreno.  Za potpredsjednike su izabrani Veroljub Arsić (SNS), Konstantin Arsenović (PUPS), Vladimir Marinković (SDPS), Đorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS) i Gordana Čomić (DS).  

Predsjednica Skupštine Maja Gojković rekla je da će se o sedmom potredsjedniku razgovarati narednih dana.  

Jasmina Nikolić nije izabrana, jer poslanici Dosta je bilo nisu podržali prvobitno postignut dogovor svih šefova poslaničkih grupa da skupština ima sedam potpredsjednika. Zbog toga su poslanici umjesto u paketu o svih sedam glasali o svakom poslaniku pojedinačno, a Jasmina Nikolić nije dobila dovoljan broj glasova.  

Predsjednik pokreta Saša Radulović rekao je novinarima u skupštini da nisu glasali za to da parlament ima sedam potpredsjednika, jer Srpska napredna stranka to radi zbog svojih interesa, a pokušava da to predstavi kao ustupak opoziciji.  

"Tokom dva dana rasprave pokušali su da spinuju da se oni tobože žrtvuju za DS i nas, oni su to ustvari proširili da bi zadovoljili svoje koalicione potrebe, namirili Rasimovu stranku (Socijaldemokratsku partiju Srbije) i PUPS (Partiju ujedinjenih penzionera Srbije). Nama ne trebaju ustupci SNS-a", rekao je Radulović.  

Poslanici pokreta Dosta je bilo tokom glasanja o potpredsjednicima napustili su skupštinsku salu. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi