Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ovaj grad će imati sopstveni pivovod!

Zanimljivosti

Izvor: Vesti-online     07.06.2016 u 10:12 h 0

Ovaj grad će imati sopstveni pivovod!
FOTO: facebook

Ideja je izgledala sumanuto, ali je, zahvaljujući i samodoprinosu 400 ljubitelja piva, san o cjevovodu za pivo u belgijskom gradu Brižu nadomak ostvarenja.


Nude i pretplatu na pivo... 
- Treba biti lud, pa ući u takav projekat. Imao sam novca za to i dopalo mi se. Zato sam dao novac mesnoj pivari - rekao je restorater Filip Le Lup koji je za "pivovod" dao 10.000 evra. 

Prije 4 godine pivar Zavije Vanest je došao na ideju da pivo iz svoje pivare u Brižu pumpa kroz cevovod do punionice na periferiji,umjesto da ga u stotinama kamionskih tura prevozi truckavim, kamenom popločanim ulicama tog prelijepog srednjovjekovnog grada pod zaštitom UNESKO-a. 

To što mu je izgledalo kao nerealan plan, pokazalo se kao moguće, kada je Vanest porazgovarao sa lokalnim ljubiteljima piva. 

Najprije su pljuštale šale - "Investiraćemo ako dobijemo svoje slavine na pivovodu", priča Vanest. "E, baš to nam je dalo ideju za samodoprinos zahvaljujući kojem je to i postalo moguće". 

Zahvaljujući Le Lupu i drugima, već se vidi početak rada cevovoda kroz koji će se od jeseni pumpati 4.000 litara piva na sat ka pogonu za flaširanje, tri kilometra od pivare. 

- To je mnogo piva, više nego što može da se popije u životu - rekao je vlasnik pivare "De Halve Man" koja je, uz pivo "Brugse Zot", čuvena i po marki "Strafe Hendrik". 

Postavljanje cevovoda duž ulica u kojima mušterije mogu točiti pivo ne izlazeći iz kuća, bilo je isuviše utopijska ideja čak i za Vanesta, ali je uradio šta je mogao: odredio je pretplatu na pivo uz doživotnu garanciju snabdevanja. 

"Imamo nekoliko kategorija pretplate: bronzana, srebrna i zlatna", rekao je on. "Ako na primjer uplatite 7.500 evra, svakog dana ćete dobijati po flašu 'Brugse Zot', čitavog života". 

Ta ponuda je bila privlačna, pa je samodoprinosom obezbijeđeno 10 odsto od ukupno četiri miliona evra investicije u cevovod. Uz to je Vanest postao veoma popularan. 

Uz uvažavanje opštinskih, regionalnih i saveznih urbanističkih propisa, dobijanje dozvole za izgradnju bilo je mukotrpan posao, ali vlasti su brzo shvatile da tu ideju podržava cijela lokalna zajednica. 

- Vlasti zato ne samo što su dale novac za taj projekat, nego su obezbedile i političku podršku jer je toliko mnogo ljudi bilo za "pivovod", rekao je Vanest, koji će sada imati najbolji spoj: istorijsku pivaru tamo gdje joj je mjesto, i ekološki ispravan način transporta svog piva do punionice, što će njegovom poslu i gradu omogućiti dalji rast.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi