Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''STIŽE EVROPSKO PROLEĆE'' Turski mediji upozoravaju: Klasna borba zaviće Evropu U CRNO

Svijet

Izvor: Blic     06.06.2016 u 19:26 h 0

''STIŽE EVROPSKO PROLEĆE'' Turski mediji upozoravaju: Klasna borba zaviće Evropu U CRNO
FOTO: pixabay.com

Seref Oguz, kolumnista turskog dnevnika ''Sabah'' tvrdi da posle ''Arapskog'' dolazi ''Evropsko proljeće'' koje neće svrgavati lidere i destabilizovati države. Kolumnista smatra da će do toga dovesti socijalni zahtjevi u novoj klasnoj borbi koja "uveliko traje" u Evropi.


Oguz, koji se smatra bliskim predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, navodi da Zapad sada plata visoku cenu sopstvene politike koja glasi: "ne diraj teroristu dok on ne dira tebe". 

"Gdje bi tačno ovo Evropsko proljeće moglo da se prelije, teško je reći, ali u vrijeme kada bi sukob između bogatih i siromašnih mogla da izazove jedna jedina varnica, posljedice ovog Evropskog proljeća' mogle bi da budu još tragičnije. 'Cvijeće zla' buja čak i u Njemačkoj, našem bratu po oružju koji i dalje pokušava da nam zabode nož u leđa, ali i u Španiji, Poljskoj i Grčkoj. Evropsko proljeće će biti drugačije. Da li ce desiti ovog ljeta ili na zimu, ostaje još da se vidi", tvrdi Oguz u tekstu koji prenosi "Sputnjik". 

Oguz takođe podsjeća da u Francuskoj, čija je privreda druga po jačini u EU, posljednje dvije nedjelje traju socijalni nemiri zbog masovnog protesta protiv reforme postojećeg radnog zakonodavstva, i ističe da je štrajk zahvatio celokupni sistem železničkog prevoza u toj zemlji. 

Kolumnista "Sabaha" tvrdi da se aktuelna dešavanja u Parizu i Briselu opravdano mogu nazvati "Evropskim proljećem". 

"Naravno da mogu. Još više zbog toga što se oni koji su onomad pokrenuli Arapsko proljeće sada bude uz drugo proljeće koje se dešava baš na njihovom pragu", naveo je on. 

Prema njegovim riječima, "ovo proljeće nije isto kao ono koje je destabilizovalo druge države sa ciljem svrgavanja njihovih lidera koji nisu bili dovoljno poslušni prema Zapadu". 

Po njemu se sada "u potpunosti radi o socijalnim zahtjevima i novoj klasnoj borbi". 

"Kao bumerang koji dolazi da udari one koji su ga i bacili, plamen koji je buknuo u Egiptu kako bi se smenila tamošnja vlast sad može da se razbukti u Parizu. Kada su teroristi ubijali u naššem regionu, Zapad nije smatrao da je to nije nešta o čemu vrijedi brinuti, ali kada se suočio s istim u svom domu, to sada naziva napadom na celokupnu ljudsku rasu" naglasio je Oguz. 

Po njemu, "terorizam, izazvan tenzijama između onih koji imaju i onih koji nemaju zbog nejednakosti koje je donela globalna kriza, sada je prisutan na ulicama Pariza".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi