Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U ovoj zemlji je uvredljivo kada vežete sigurnosni pojas

Lifestyle

Izvor: Vesti-online     06.06.2016 u 17:57 h 0

U ovoj zemlji je uvredljivo kada vežete sigurnosni pojas
FOTO: pixabay.com

Šta mislite u kojoj?


Stavljanje sigurnosnog pojasa u taksiju u Istanbulu može biti uvredljivo za vozača, a ko posegne za pojasom gotovo po pravilu će biti tretiran kao inostrani turista, piše "Njujork tajms". 

"Za potrebe potpuno nenaučne studije o ovom fenomenu, ušao sam u 17 taksija u jednom danu i, kada sam stavio sigurnosni pojas, devet vozača me je pitalo - odakle sam, uključujući i jednog koji je pukao od smijeha dok sam pokušavao da se prikopčam na polomljenu kopču od pojasa", piše "Tajmsov" reporter iz Istanbula. 

Može biti teško, dodaje autor, pronaći ispravan pojas u istanbulskim taksijima, a i kada ga pronađem, razmislim dva puta da li da ga upotrebim, zato što to može da razljuti vozača, a ponekad sam prinuđen i da uvjeravam da sam zaista Turčin. 

"Pojas je samo ukras, ničemu ne služi", kaže jedan taksista, a drugi mu je poručio: "Ovo je auto, a ne helikopter"! 

Kada je jedan taksista čuo "klik" prilikom vezivanja pojasa, počeo je da uzvikuje "Op, op, op", što Turci izgovaraju kada žele da privuku nečiju pažnju, objašnjava novinar, koji je tada u retrovizoru primjetio "uvređen izraz lica vozača". 

"Zašto to radiš, pa ja umijem da vozim", rekao je taksista mušteriji. 

"Tajms" konstatuje da se turski taksisti ovako ponašaju, uprkos tome što su poznati po veoma brzoj vožnji, prolasku kroz crveno svjetlo i prestrojavanju iz trake u traku na auto putu bez davanja migavaca, dok su mlađi često na Jutjubu ili na igricama na telefonu dok čekaju u koloni u istanbulskoj saobraćajnoj gužvi.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi