Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Apsurd diplomatije: BiH na dva kontinenta ima samo jednu ambasadu

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     06.06.2016 u 10:20 h 0

Apsurd diplomatije: BiH na dva kontinenta ima samo jednu ambasadu

Radna grupa za izradu strategije vanjske politike Bosne i Hercegovine, koja podrazumijeva i reorganizaciju diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) BiH u svijetu, formirana je te je nedavno imala i prvi sastanak.


No, veliko je pitanje hoće li ova grupa do kraja tekućeg mjeseca, kako je to ranije planirano, uspjeti da završi kompletan posao na koji se čekalo godinama, a to je da Predsjedništvu BiH dostavi načela i plan za izradu kompletne diplomatske, odnosno vanjskopolitičke strategije BiH.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, "Nezavisnim" je potvrdio ovu informaciju, navodeći da tu radnu grupu čine predstavnici nekoliko značajnih državnih institucija, uključujući i samo Ministarstvo te Direkciju za evropske integracije (DEI).

"Mislim da je dobro što postoji spremnost sva tri člana Predsjedništva za rješavanje tri pitanja; prvo je strategija vanjske politike, drugo reorganizacija DKP mreže, a treće izrada Prijedloga zakona o spoljnim poslovima Bosne i Hercegovine", kaže Crnadak.

Šef bh. diplomatije zaključuje kako je pravi momenat i dobra prilika za izabrane predstavnike institucija u okviru Radne grupe da dođu do najboljih rješenja.

Inače, u ovom trenutku BiH ima 56 diplomatsko-konzularnih predstavništva (DKP-a) u svijetu na rezidentnoj osnovi. To su 44 bilateralne ambasade, iz kojih se po nerezidentnoj osnovi pokriva još oko 40 država.

Također, u svijetu je BiH zastupljena i sa šest generalnih konzulata, od čega su samo u Njemačkoj tri (Frankfurt, Minhen i Štutgart), te po jedan u Italiji (Milano), SAD (Čikago) i Turskoj (Istanbul).

BiH ima i šest diplomatskih misija u svijetu, dvije u Briselu (EU i NATO), jednu u Beču (OSCE), jednu u Strazburu (Vijeće Evrope), te po jednu u Vašingtonu i Ženevi (pri UN).

No, ono što je u međuvremenu isplivalo kao jedan od glavnih problema jeste nepokrivenost Južne Amerike, ali i kompletne Afrike.

Naime, na ova dva velika kontinenta BiH je, vjerovali ili ne, trenutno zastupljena sa tek jednim DKP-om koji radi u punom kapacitetu!?

U Africi naša država "na papiru" ima dvije ambasade, no iz Libije je ambasador povučen pa sada ovaj DKP funkcionira na sistemu administrativnog otpravništva (tamo sjedi samo jedan tehnički sekretar, i to "ugovorac"?!).

Jedini DKP BiH koji radi u punom kapacitetu je u Egiptu (Kairo), gdje smo zastupljeni sa tri čovjeka, no, prema informacijama kojima raspolažemo, zbog stanja koje sada tamo vlada iz kompletne Afrike malo ko dolazi u Kairo da završava poslove.

Dakle, BiH na samom rogu Afrike (takozvana crna Afrika) nema nijedne ambasade, iako je u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici (JAR), akreditirano čak 150 stranih ambasada!

Podsjećamo da je bh. ambasada u JAR najprije otvorena 2000. godine, ali je nekoliko godina potom (2005) ugašena.

Kandidati u igri

Prema informacijama iz sjedišta MVP BiH, od dalekih destinacija u igri za otvaranje DKP je Južna Amerika, i to najvjerovatnije Brazil, kao najjača južnoamerička sila i vodeća ekonomija. U Africi je u igri za reaktiviranje ponovo JAR, a od evropskih zemalja Albanija, Slovačka i Ukrajina se pominju kao moguće destinacije za otvaranje DKP-a


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi