Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Top namirnice koje su krcate solju i treba ih što manje jesti

Lifestyle

Izvor: 24sata.hr     05.06.2016 u 18:50 h 0

Top namirnice koje su krcate solju i treba ih što manje jesti
FOTO: pixabay.com

Kečap, bijeli kruh, peciva i žitarice obiluju soli i preporučuje se što više ih izbjegavati. Većina ljudi unosi dvostruko više soli nego što bi trebali i tako se izlažu brojnim rizicima


Ljudi koji izbjegavaju sol obično se klone sira, grickalica i pizze, ali prema novim saznanjima, soli su pune i tjestenine, peciva pa čak i topla čokolada. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je popis namirnica koje su iznenađujuće pune soli.

Preporučena dnevna količina soli za odraslu osobu ne bi trebala prelaziti 5 grama soli ili manje od 2 grama natrija. To je jedna čajna žličica. Djeci je dovoljan jedan gram soli na dan.  
Većina ljudi unosi u prosjeku 9 do 12 mg soli na dan, što je dvostruko više od preporučenog unosa, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Previše soli štetno je jer povećava krvni tlak te rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Stručnjaci iz WHO-a procijenili su da bi se godišnje moglo spriječiti 2,5 milijuna smrti kada bi se konzumacija soli smanjila na preporučenu razinu.

Ovo su namirnice koje je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio kao iznenađujuće pune soli:


Peciva
Srednje veliko pecivo sadrži 470 mg natrija.

Žitarice
Zdjelica žitarica s obranim mlijekom za doručak ima od 200 do 250 mg natrija. Neke žitarice sadrže također i previše šećera pa se tako neprimjetno unosi i jednog i drugog bijelog otrova previše.

Hrana u konzervama
Sol je konzervans i zato ga konzervirana hrana sadrži u većim količinama. Pola konzerve graha sadrži u prosjeku 290 mg natrija. Šalica konzervirane mrkve sadrži 353 mg natrija, a svježe samo 88 mg.

Topla čokolada
Jedna šalica sadrži oko 200 mg natrija, što je oko 8 posto potrebnog dnevnog unosa.

Kruh
On je veliki faktor u dnevnom unosu soli jer ga jedemo više puta na dan. No ovisno o vrsti kruha razlikuje se i količina soli. Tako šnita bijelog kruha sadrži oko 170 mg natrija, a šnita kruha od cjelovitih žitarica 135 mg.
Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi