Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Erdogan: Privređivanje i prisutnost u svim sferama društva nije prepreka ženama za majčinstvo

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     05.06.2016 u 17:46 h 0

 Erdogan: Privređivanje i prisutnost u svim sferama društva nije prepreka ženama za majčinstvo
FOTO: Agencija Anadolija

- "Ne možete zadovoljiti pravdu tako što ćete zlato lišiti vrijednosti koje ga čine vrijednim i staviti ga u ravan sa svim drugim rudama ili još preciznije, ne možete zlato poistovjetiti sa željezom. Ja sa tog aspekta razmatram sve rasprave o pravima žena“, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na svečanom otvorenju novog istanbulskog ureda Udruženja žena i demokracije (KADEM)


– Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da shvatanja koja žene udaljavaju od ljudske, društvene i biološke prirode njihovog bića ne brane prava žene, već ugrožavaju njihove slobode i vrijednosti, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ne možete zadovoljiti pravdu tako što ćete zlato lišiti vrijednosti koje ga čine vrijednim i staviti ga u ravan sa svim drugim rudama ili još preciznije, ne možete zlato poistovjetiti sa željezom. Ja sa tog aspekta razmatram sve rasprave o pravima žena“, poručio je Erdogan u obraćanju na svečanom otvorenju novog istanbulskog ureda Udruženja žena i demokracije (KADEM).

Turski predsjednik Erdogan je upozorio da žene ne bi trebale da se zbog poslovnih karijera odriču majčinstva jer se na taj način odriču svog stvarnog prava i vrijednosti koju imaju kao žene.

"Žene koje se odriču majčinstva pod izgovorom da rade, ustvari se odriču biti ženstvenosti. Ja iskreno mislim tako. Žene koje to čine bivaju nedorečene i nekompletne, bez obzira kakve poslovne rezultate ostvare. Žene koje čine pola svjetske populacije su žene zbog razlika, uticaja i zadaća koje posjeduju, uključujući majčinstvo, uticaj u porodici i društvu, kao i njihovu eleganciju, estetiku i instinkte. Strogo odbacujemo shvatanja koja zanemaruju te realnosti i ženu žele predstaviti kao konkurenta i protivnika muškaraca u zajednici“, kazao je Erdogan.

Naglasivši da je Turska uvela niz mjera koje podstiću poslovne i zaposlene žene na majčinstvo, Erdogan je kazao kako učešće u privredi i svim sferama društvenog života nikako nije prepreka za majčinstvo.

Podsjetivši da su turske vlasti u proteklih 13 godina uvele niz mjera koje zaposlenim trudnicama i majkama daju mogućnost fleksibilnog radnog vremena, odobreno odsustvo sa radnog mjesta i obavezno otvaranje obdaništa u blizini radnih mjesta, Erdogan je kazao kako je i za vrijeme premijera i predsjednika Turske na snagu stupilo niz zakona koji daju olakšice ženama i dodao da ne prihvata mišljenja da je poslovna karijera alternativa za majčinstvo.

Turski predsjednik Erdogan tom prilikom uputio je i ramazansku poruku vjernicima, te naglasio da to nije samo mjesec kao ostali, već daje, pored duhovnih vrijednosti, važan i sa aspekta jer svakog čovjeka podsjeća na njegove obaveze i odgovornosti u društvu.

"Ukoliko tokom ovog odabranog mjeseca ne budemo sofre dijelili prvo sa ugroženima, potlačenima i našim porodicama, to znači da nismo ni shvatili vrijednost ramazana. Neshvatanje vrijednosti ramazana su i luksuzni iftari u ovakvim hotelima sa pet zvjezdica“, zaključio je Erdogan.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi