Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

ZAŠTO TENISERI PROVJERAVAJU LOPTICE PRIJE SERVISA? Ovakav odgovor od Endija Mareja niko nije očekivao!

Tenis

Izvor: Kurir     05.06.2016 u 14:31 h 0

 ZAŠTO TENISERI PROVJERAVAJU LOPTICE PRIJE SERVISA? Ovakav odgovor od Endija Mareja niko nije očekivao!
FOTO: pixabay.com

Skoro svaki teniser prije servisa ima jedan mali ali veoma važan ritual biranja odgovorajuće loptice. Naime teniser razgleda loptice i tada odlučuje koje će da zadrži a koje će da vrati.


Zbog čega to rade? Da li je u pitanju samo neki ritual koji ima više veze sa sujeverjem nego sa tenisom, ili se zaista radi o nečemu što je itekako bitno u svakom teniskom meču.

Kada su 2010. u jednoj emisiji upitali ovogodišnjeg finalistu Rolan Garosa, Endija Mareja, zbog čega to radi on je dao odgovor koji je sve iznenadio.

"To radim jer rade i svi ostali, a ne zato što ima neke razlike između loptica", rekao je Marej.

A, ŠTA KAŽE NAUKA?

Sve se svodi na "dlačice" na lopti. Naime nove lopte imaju glatku površinu dok one koje su više koišćene tokom meča su više "razbarušene" i mekše.

Prilikom odabira loptica teniser bira jednu glatku i jednu "čupaviju" lopticu.

Ona glatka loptica se koristi za prvi servis. Pošto su dlačice na loptic pripijene loptica putuje brže pa je samim tim teže odgovoriti na servis.

"Ipak takvu lopticu je teže kontrolisati pa je teže biti precizan pri serviranju", kaže Jan Magnus sa Univerziteta u Holandiji.

Ako prvi servis zakaže, teniser onda za drugi bira pufnastiju lopticu. Servis je slabiji, lopta ide sporije, ali je lakše za kontrolisati pa se rjeđe dešavaju dvostruke servis greške.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi