Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Skočila prodaja voća i povrća

Biznis

Izvor: Cafe.ba / Srna     05.06.2016 u 09:42 h 0

Skočila prodaja voća i povrća
FOTO: fotodesk.net

BANJALUKA - Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u Republici Srpskoj u aprilu iznosila je 1,37 miliona KM i veća je za 23,1 odsto nego u martu, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.


Najveća vrijednost prodaje od 446.219 KM ostvarena je za povrće, čije učešće u strukturi ukupne prodaje je bilo 32,5 odsto. Vrijednost prodaje voća u aprilu bila je 224.422 KM i veća je za 4,5 odsto nego u martu. Vrijednost prodaje živine i jaja bila je 117.889 KM, a mlijeka i mliječnih proizvoda 166.178 KM.

Ekonomista Đurđica Stojadinović, koja se bavi istraživanjem tržišta, rekla je da se rast prodaje na pijacama u aprilu u odnosu na mart može objasniti rastom ponude i tražnje za proizvodima koji se nude na pijacama. Ona je navela da je do rasta ponude došlo prispijećem sezonskih vrsta povrća, što je vidljivo iz rasta vrijednosti njihove prodaje, kao i nuđenih količina.

Stojadinovićeva je dodala da je rast tražnje bio posebno registrovan u zadnjoj dekadi mjeseca, pred vaskršnje i prvomajske praznike. Ona je navela i da su udjela u ostvarivanju većeg prometa imala i lica koja žive i rade u inostranstvu, posebno zapadnoevropskim zemljama, koja u značajno većem broju dolaze za velike praznike. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi