Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Indija: Misteriozna sekta imala svoju vladu, vojsku, sud...

Svijet

Izvor: Nezavisne novine     04.06.2016 u 19:52 h 0

Indija: Misteriozna sekta imala svoju vladu, vojsku, sud...
FOTO: Nezavisne novine

LAKNAU - Misteriozna sekta koja se našla u središtu sukoba na sjeveru Indije imala je sopstvenu pseudovladu, vojsku, sud i zatvor gdje je sprovodila torturu, rekao je danas visoki policijski zvaničnik agenciji Frans pres.


Oko 3.000 sljedbenika te sekte, čiji je naziv Svadhin Bharat Vidhik Satjagrah, sukobilo se sa policijom u četvrtak uveče u sjevernoj državi Utar Pradeš tokom prisilnog iseljavanja sa nezakonito prisvojene vladine zemlje, pri čemu je poginulo 24 ljudi, među kojima i dva policajca, navodi francuska agencija.

Tajanstvena sekta je zauzimala površinu od 109 hektara zemlje od kraja 2014. godine, a taj prostor je bio gotovo potpuno zatvoren za spoljni svijet, rekao je glavni policijski inspektor za taj region D.C. Mišra.

"Oni su uspostavili neku vrstu opštine sa ljudima raznih profila. Postepeno su počeli da upravljaju sopstvenom vladom", rekao je Mišra, nakon što je policija zaplijenila dokumenta i druge dokaze iz iseljenog kampa. Kako je dodao, sekta je osnovala i sud koji je izricao kazne, a postojale su i zatvorske barake u kojima su zatvorenici mučeni.

"Djeca od samo osam godina starosti obučavana su za korišćenje oružja", navodi inspektor. Mišra kaže da je na čelu sekte bio samoproglašeni hinduistički "svetac" čiji je cilj bio da sljedbenike privuče svojevrsnom "vjerskom terorizmu". "Planirali su i da uskoro uspostave svoju valutu.

Nisu uvažavali indijski ustav", rekao je inspektor. Sljedbenici sekte se na društvenim medijima predstavljaju kao politički i socijalni revolucionari, a traže, između ostalog, ukidanje izbora i jeftinije gorivo za sve. Policiju u indijskom gradu Matura napali su juče članovi sekte koji su bili naoružani automatskim puškama i eksplozivnim napravama.

Načelnik državne policije je danas rekao da je jedan od ključnih lidera sekte, Ram Vrakša Jadav, ubijen tokom sukoba u četvrtak. Nekoliko video-snimaka objavljenih na Ju tjubu prikazuju Jadava kako se zaklinje na vjernost heroju borbe za indijsku nezavisnost Subhašu Čandri Boseu i pobunjeničkom pokretu koji je Bose osnovao boreći se protiv britanske kolonijalne vladavine.

"Vođe sakte su svoje sljedbenike zavaravale da će doživjeti nirvanu i sresti se sa Boseovom inkarnacijom", objašnjava inspektor Mišra. Bose je nestao u misterioznim okolnostima 1945. godine. Policija je tokom sukoba u četvrtak uhapsila više od 300 ljudi, ali se vjeruje da su četvorica glavnih vođa sekte i dalje u bjekstvu.

U Indiji postoje stotine poluvjerskih sekti koje često predvodi harizmatični samoproglašeni "guru", podsjeća francuska agencija. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi