Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Novom Zelandu prognoziraju katastrofu

Nauka i tehnologija

Izvor: Sputnik     04.06.2016 u 18:36 h 0

Novom Zelandu prognoziraju katastrofu

Geofizičari iz Novog Zelanda otkrili su ugrušak u zemljinom omotaču ispod zaliva Plenti u području obale Severnog ostrva. To može da izazove zemljotres i probudi neaktivni vulkan Taupo. Istraživanje je objavljeno u magazinu „Sajens advansis“.


Magma, kako su pokazali naučnici, upada u kontinentalnu koru izazivajući deformaciju. To se dešava u neposrednoj blizini vulkanske zone na Severnom ostrvu, koja miruje posljednjih nekoliko stotina godina.

Bez obzira na to što se u savremenoj geofizici veza pomjeranja zemljinog omotača, tektonika i vulkanizam ne izučavaju toliko detaljno koliko bi željeli naučnici, otkrivanje ugruška ne isključuje da se vulkan Taupo može aktivirati.

U najgorem slučaju Severno ostrvo može postati mesto najintenzivnije vulkanske aktivnosti na planeti — do ovih zaključka su došli naučnici nakon radiolokacione interferometrije sa evropskog satelita Envisat i analiza podataka Dži-Pi-Esa.

Erupcija vulkana Taupo, koja se dogodila prije 26.500 godina bila je najveća za posljednjih 70.000 godina na Zemlji. Sloj pepela je prekrio skoro čitavu teritoriju Severnog i Južnog ostrva. Erupcija je dovela do formiranja ogromnog kratera koji je u ovom trenutku delimično napunjen vodom jezera Taupo.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi