Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH: Šehović ostaje predsjednik i naredne dvije godine

Bosna i Hercegovina

Izvor: Agencija Anadolija     04.06.2016 u 18:19 h 0

Kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH: Šehović ostaje predsjednik i naredne dvije godine

- Za potpredsjednike SSD BiH izabrani su Naida Ribić iz Holandije i Haris Halilović iz Njemačke. Osmi kongres SSD BiH održane je pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.


Delegati Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSD BiH) na osmom konresu, koji se održao u Sarajevu, jednoglasno su odlučili da i u naredne dvije godine mandat predsjednika povjere Hasanu Šehoviću iz Turske kao odraz, kako je istaknuto, veoma dobrog i uspješnog rukovođenja u prethodnom periodu, javlja Anadolu Agency (AA). 

Osmi kongres SSD BiH održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Za potpredsjednike SSD BiH izabrani su Naida Ribić iz Holandije i Haris Halilović iz Njemačke. 

Nakon sesije o temi "Uloga dijaspore u ekonomskom razvoju BiH“ zaključeno je kako je BiH i pored postojećih administrativnih barijera i dalje atraktivna zemlja za ulaganja. Također, upućen je poziv "dijaspori koja je u mogućnosti da se umjesto slanja novčanih doznaka odluči za ulaganja u BiH i na taj način ostvari profit, osigura nova radna mjesta i tako direktno doprinese ekonomskom razvoju svoje domovine“. 

Jedno od ključnih pitanja buduće saradnje sa dijasporom bila je tema druge sesije na ovom skupu – "Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole i kulturne aktivnosti“. Zaključeno je kako je država BiH dužna osigurati sredstva za finansiranje rada dopunskih škola na maternjim jezicima što je preduslov očuvanja veza mladih naraštaja naše dijaspore u svijetu sa domovinom. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi