Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Erdogan: Njemačka zadnja zemlja koja može spominjati tamne stranice prošlosti

Svijet

Izvor: Agencija Anadolija     04.06.2016 u 17:25 h 3

Erdogan: Njemačka zadnja zemlja koja može spominjati tamne stranice prošlosti
FOTO: Agencija Anadolija

- Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan da Turska nema ništa u svojoj prošlosti čega bi se stidjela


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu je rekao kako Turska ne priznaje optužbe za događaje iz 1915. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u vezi s odlukom njemačkog parklamenta o usvajanju rezolucije o armenskim navodima u vezi s dešavanjima iz 1915. koja, uz ostale armenske navode, uključuje i izraz "genocid" rekao kako “nije prirodno da posljednja zemlja na svijetu koja može govoriti o genocidu, da nas na taj način optužuje. Neka oni naprije redefinišu holokaust.”

Erdogan je podvukao da Turska nema ništa u svojoj prošlosti čega bi se stidjela.

“Iza svake od onih zemalja koje našu zemlju često ucjenuju ‘genocidom’ nad Armencima, stoji krv miliona nedužnih”, smatra turski predsjednik Erdogan.

On je istakao kako je stav Turske od početka o armenskom pitanju jasan.

“Mi ne priznajemo optužbe ga ‘genocid’. U uslovima Prvog svjetskog rata, u periodu kada je naša zemlja sa svih strana bila napadana. Zasigurno je da je tada poduzet niz mjera kako bi se uspostavila sigurnost u Anadoliji”, rekao je predsjednik Erdogan.

Erdogan je poručio njemačkim političarima kako je Turska otvorila svoje arhive i drži ih otvorenim.

“Ukoliko ih imate, otvorite i vi svoje. Dođite da pregledamo arhive i tako odlučimo”, pozvao je Erdogan.

Poslanici u njemačkom saveznom parlamentu Bundestagu u četvrtak su usvojili nacrt rezolucije o događajima iz 1915. koja uključuje i izraz "genocid" uz ostale armenske navode. 

Zastupnici koji su se obratili prije usvajanja nacrta rezolucije poručili su kako njihov cilj nije optužiti Tursku, već se prisjetiti žrtava i podstaći na pomirenje između Turske i Armenije.

Poručili su također kako i tadašnje Njemačko carstvo snosi odgovornost zbog neintervensianja u tom periodu. Naglašeno je kako danas nije vrijeme da se optuži Turska i njen narod, nego da se ovoj zemlji uputi zahvala jer je svoja vrata otvorila izbjeglicama.

- Šta se dogodilo 1915. godine? - 

Početkom Prvog svjetskog rata armenski nacionalisti su iskoristili činjenicu da su Osmanska država i Rusija u rat ušle u suprotnim taborima i savezništvom sa ruskim snagama koristili kako bi osnovali nezavisnu državu Armeniju.

U okupaciji istočne Anadolije ruskoj vojsci su veliku podršku pružile te armenske snage. Grupe Armenaca su istupile iz osmanske i pridružile se ruskoj vojsci. Armenske jedinice su tako otežavale napredak osmanske vojske, a ujedno i činile zločine nad civilima na područjima koja su okupirali.

Osmanske vlasti su u niz navrata održale sastanke kako bi uvjerile istaknute Armence da spriječe te događaje, ali bez uspjeha. Nakon toga, Osmanske vlasti 24. aprila donose odluku o zatvaranju armenskih pobunjeničkih komiteta i odluku o hapšenju i protjerivanju nekih armenskih vođa. Kasnije će upravo taj datum biti izabran za obilježavanje navodnog "genocida nad Armenima“.

Napadi su nastavljeni uprkos pokušajima osmanske vlasti da se situacija smiri, pa je Osmanska država 27. maja te 1915. godine donijela odluku o iseljavanju armenskog stanovništva koje je ostalo u ratom zahvaćenom području i armenskih snaga koje su sarađivale sa ruskom okupatorskom vojskom.

Tokom migracije veliki broj Armena je izgubio život zbog ratnih dejstava, unutrašnjih sukoba, osvetničkih djela lokalnih grupa, gladi i zaraznih bolesti. Iako su imale plan da migrantima osiguraju humanitarnu pomoć, osmanske vlasti to nisu uspjele zbog ratnih dejstava. 

Historijski dokumenti jasno pokazuju da osmanske vlasti nisu planirale, niti željele te tragične događaje i da su kažnjavale sve koji su tom prilikom činili zločine nad armenskim migrantima. Ukazuju i na to da su mnogi umiješani u zločine tokom te velike humanitarne tragedije osuđeni na smrt i pogubljeni i prije završetka rata.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Turci genocidasi

  2. A,konjino,pa ovdje piše da su pomagali Rusima,a ne Vatikanu.

  3. Vatikanska posla.sve manje katilika na svijetu pa kajo cemo da zaustavimo razvoj jedne zemlje i ulazkom u eu samo podlim odlukama

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi