Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora podstanar od svog osnivanja, punih 66 godina

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     04.06.2016 u 13:13 h 0

Narodna biblioteka
FOTO: Agencija Anadolija

- Od 1964. godine promijenila je šest lokacija, od kojih nijedna nije bila adekvatna i namjenska za funkcionalno obavljanje bibliotečko-informacionu djelatnost. Iduće godine će se navršiti 30 godina kako je "privremeno“ smještena u prizemlju zgrade Muzeja "Kozare“, u prostoru čija je površina 144 metra kvadratna, u kojoj je smješteno 65 hiljada bibliotečkih jedinica iz oblasti književnosti namijenjenih djeci i odraslima, te stručne literature i publikacija i svih oblasti.


 Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora iako veoma značajna ustanova kulture ne samo tog grada nego i cijele regije od svog osnivanja 1950. godine sve do sada je podstanar, punih 66 godina. 

 Od 1964. godine promijenila je šest lokacija, od kojih nijedna nije bila adekvatna i namjenska za funkcionalno obavljanje bibliotečko-informacionu djelatnost.

 Iduće godine će se navršiti 30 godina kako je "privremeno“ smještena u  prizemlju zgrade Muzeja "Kozare“, u prostoru čija je površina 144 metra kvadratna, u kojoj je  smješteno 65 hiljada bibliotečkih jedinica iz oblasti književnosti namijenjenih djeci i odraslima, te stručne literature i publikacija i svih oblasti. 

"Kažu gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna i nas devet zaposlenih i isto toliki broj njih u Muzeju izuzetno se dobro slažemo. Nadopunjujemo se  pošto smo i jedna i druga ustanove kulture i gledamo jedni drugima da pomognemo. Međutim, naš problem treba rješavati“, izjavila je za Anadolu Agency (AA) direktorica Biblioteke Mara Ećim.

 - Maksimalno iskorišten svaki centimetar prostora-

 U ovoj ustanovi, koja ima pet odjeljenja svaki je centimetar prostora maksimalno iskorišten, pa se tako u kancelariji direktora nalazi i Odjeljenje za matičnost, kao i "Zavičajna zbirka". U hodniku, u prizemlju zgrade je "Legat starih i rijetkih knjiga", dok su u Odjeljenju za djecu administrativne službe i improvizovana mala čitaonica-igraonica, a u Odjeljenju za odrasle prostor za starije članove biblioteke, gdje mogu pročitati ono što žele.

 Biblioteci je u susret izašlo preduzeće Arcerol Miital Prijedor, koje joj je besplatno ustupilo prostor, koji ona koristi kao svoj depo u kojem pohranjuje cijeli bibliotečki obavezni primjerak i trenutno 15 hiljada bibliotečkih jedinica koji se ne traže.

"Uočljivo je da biblioteka ima problema sa nedostatkom prostora i krajnje je vrijeme da ga ona dobije“ kazao je Nebojša Marijanović, njen dugogodišnji član.

 Dodao je da mu nije jasno kako se u takom malom prosotru, gdje je sve zbijeno, zaposleni izuzetno dobro snalaze.

 Da bi se koliko-toliko ublažio nedostatak prostora, Grad Prijedor je 2008. godine obezbijedio prostor površine 116 metara kvadratnih i opremio savremenom informatičkom i ostalom neophodnom opremom, u kojem je smještena Gradska čitaonica, u kojoj se nalazi stručna literatura i publikacije iz svih oblasti, dnevna štapa i sedmični časopisi. Međutim po riječima Tanje Anušić-Jović, koja je član čitaonice, potrebno je i njeno proširivanje.

 "Boraveći ovdje, primjetila sam da ima jako puno zainteresovanih za čitanje  i učenje u ovom prostoru, pa se vrlo često dešavalo da nema mjesta da svi sjednemo, kazala je Anušić-Jović.

 Zaposleni rade i po više poslova kako bi funkcionisali svi segmenti odjeljenja i bile pružene sve usluge koje je obavezna da pruži jedna matična biblioteka.

 "Trudimo se i mogu da kažem da je taj trud prepoznat u Društvu bibliotekara RS-a, pa smo 2014. godine proglašeni najboljom bibliotekom u RS-u", pohvalila se direktorica ove ustanove Mara Ećim

 Direktor Muzeja "Kozare" Zoran Radonjić kazao je da su gradske vlasti proteklih godina puno uradile na rješavanju problema sa kojima su se susretale  ustanove iz oblasti  kulture i da se nada da će u takvom duhu nastaviti i bliskom vremenu riješiti višedecenijski problem Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije“, čime im bi bio oslobođen prostor u kojem se ona sada nalazi, što bi njima bilo omogućeno da realizuje neke svoje projekte.

 "U hodniku na spratu zgrade je stalna likovna postavka i imajući u vidu da imamo međunarodni bijenale radova na papiru, naravno da bi više prostora bilo dobro.  Ove godine su nam autori širom svijeta poklonili stotinjak radova i dobro bi bilo  da imamo postavku savremene umjetnosti i posebno istorijsku, arhološku i etnološku postavku“, rekao je Radonjić.

 -Ne traže prostor da bi se zadovoljila forma-

 Direktorica biblioteke je kazala da ne traže prostor da bi se zadovoljila forma, već da im je on potreban za dalji razvoj ove ustanove, koja je  prije 23 godine  odlukom NS RS-a dobila status matične biblioteke za prijedorsku regiju sa mrežom od tri  javne biblioteke u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici i gradskom u koju je uključeno 14 osnovnih, osam srednjih, tri visokoškolske biblioteke i jedna specijalna biblioteka.

 Nekadašnja direktorica biblioteke Snježana Đikić, dobitnica  nagrade “Đorđe Pejanović“ za 2008. godinu kao najuspješniji menadžer u bibliotečko-informacionoj djelatnosti u RS-u, a sada na radnom mjestu bibliotekara-informatičara u Gradskoj čitaonici, kazala je da je nemoguće sagledati mogućnost relevantnog funkcionisanja ustanove u sadašnjim uslovima.

 "Grad Prijedor trebao bi da se pobrine da ima jednu ustanovu kulture, koja će imati sve ono što jedna savremena biblioteka treba da ima, a to su odjeljenja, čitaonice i naravno, veliki broj korisnika, rekla je Đikić.

 Urađeno je idejno rješenje buduće zgrade biblioteke, u čijoj su izradi sa svojim sugestijama i prijedlozima učestvovali njeni zaposleni, no kako se radi o zahtijevnom objektu, za čiju izgradnju treba obezbjediti značajna finansijska sredstva gradiće se u segmentima.

 U biblioteci očekuju da će resorno ministarstvo na osnovu strategija iz proteklih godina značajno učestvovati u finansiranju njene izgradnje, a to očekuju i od Grada  Prijedora na osnovu integralne strategije razvoja Grada Prijedora 2014.-2024.

 Sudeći međutim po odgovorima koje su dobili od pomenutih, u biblioteci će svoju aktivnost morati usmjeriti ka međunarodnim donatorima.

- Prebacivanje odgovornosti -  

Naime, u razvojnoj strategiji Prijedora navedeno je da u desetogodišnjem periodu, koji je njom obuhvaćen, treba izgraditi zgradu  namijenjenu biblioteci u kojoj je predviđen i prostor za koncertnu dvoranu. Ali kada su ih u pismenoj formi upitali koliko se planira izdvojiti budžetskih sredstava, usmeno im je odgvoreno da biblioteka ima status republičke ustanove.

 S druge strane, u pismenoj formi su im iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a  na pitanje koliko će oni izdvojiti sredstava za izgradnju njene zgrade, odgovorili da je Grad Prijedor kao njen osnivač dužan da obezbjedi prostor i smještaj Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije“ i da je dužan obezbjediti sredstva  za finansianje bibliotečke-informacione djelatnosti na svom prostoru, kao i sredstva za materijalne i režijske troškove.

 U vrijeme velike izgradnje Andrićgrada, tadašnjem ministru prosvjete i kulture  u Vladi RS, koji je poput prethodnih posjetio Narodnu biblioteku "Ćirilo i Metodije  kako bi se upoznao sa njenim problemima, na postavljeno mu novinarsko pitanje "Da li bi Ivo Andrić bio zadovoljniji izgradnjom i opremanjem biblioteka u RS-a, među kojima i ove prijedorske ili izgradnjom grada posvećenog njemu?“, odgovorio je da ne treba gatati šta bi Andrić volio.

 Naravno da nije bilo potrebe za tim, jer je Andrić sav svoj novčani iznos Nobelove nagrade poklonio Bosni i Hercegovini za izgradnju i opremanje biblioteka.

 Narodna Biblioteka "Ćirilo i Metodije“ Prijedor postigla značajne rezultate u organizovanju književnih večeri, promocija novih književnih i stručnih djela  i njihovih autora, stručnih predavanja, seminara i radionica i po njima je postala prepoznatljiv milje za  umjetnike i stvaraoce iz oblasti kulture  iz RS-a i  okruženja, te ostaje nada da se ipak neće čekati više decenija da joj se riješi njen najveći problem.

  


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi