Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dva upisna roka pred srednjoškolcima u RS

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     04.06.2016 u 12:05 h 1

Dva upisna roka pred srednjoškolcima u RS

Odabir zanimanja treba da bude put do lakšeg zaposlenja. Poruka je to resornih stručnjaka uoči prvog, junskog upisa u prve razrede srednjih škola RS, odnosno od 4. do 15. jula u drugom upisnom roku.


S tim u vezi, u školskoj 2016/17. godini u RS su uvedena i nova zanimanja, za kojima upravo postoji potreba na tržištu rada. To su tehničar mašinske energetike - struka mašinstvo i obrada metala i tehničar hortikulture - struka poljoprivreda i prerada hrane, te optičar, časovničar i zlatar.

"Učinili smo sve da što više približimo struke i zanimanja učenicima devetih razreda, posebno ona za kojima postoji potreba na tržištu rada. S tim ciljem organizovali smo i 1. Sajam obrazovanja u RS, koji je izazvao veliko interesovanje učenika", rečeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Pravo upisa, za koji je konkurs već raspisan 31. maja, imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, dok se mogu prijaviti na najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Upis u sedam koraka

1. Učesnici konkursa podnose školi prijavu za upis

2. Originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi

3. Izvod iz matične knjige rođenih

4. Diplomu "Vuk Stefanović Karadžić"

5. Diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje u srednjoj stručnoj školi, smjer u gimnaziji i odsjek u umjetničkoj školi

6. Diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja

7. Koverta s imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Mnogi bi se trebali upisati kao Piljari mogli bi dobro prosperirati kao neki a ostali neka se opredijele za proizvodnju kreca a jedan dio za prodaju kreca inace su veoma unosna zanimanja.Koliko znam Piljari najvise zaradjuju.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi