Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH: Zajednička budućnost građana BiH i njene dijaspore nema alternativu

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     04.06.2016 u 11:38 h 0

Kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH: Zajednička budućnost građana BiH i njene dijaspore nema alternativu
FOTO: Agencija Anadolija

- Opredjeljenje Vijeća ministara BiH je da do kraja godine uradimo politiku prema dijaspori čime bi sveobuhvatno riješili pitanja koja želimo urediti, rekla Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.


 Osmi po redu Kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH) održava se danas u Sarajevu, a tema kongresa je "Dijaspora i BiH zajednička budućnost“, javlja Anadolu Agency (AA). 

Hasan Šehović, predsjednik SSD BiH smatra da zajednička budućnost građana BiH i njene dijaspore nema alternativu. 

"Zajednička budućnost je neophodna, bez obzira što se dva miliona naših građana nalazi izvan granica BiH, u 52 zemlje svijeta. Možda smo teritorijalno izvan granica, ali mi smo ovdje prisutni. To je naša poruka, zajednička budućnost. Želimo da da zajedno živimo sa BiH“, kazao je Šehović.

Naglasio je da je teško očekivati tokom ovog kongresa konkretne rezultate u ekonomskom smislu. Međutim, navodi, žele se dati smjernice kako kao dijaspora treba da se organizuju zajedno sa institucijama BiH kako bi zajednički učestvovali u projektima.

"Znamo da je bh. dijaspora dosta jaka, godišnje oko tri milijarde konvertibilnih maraka, prema navodima Centralne banke BiH, ulazi u zemlju. Jedan od tih projekata radi Centralna banka BiH, a to je da se od doznaka, odnosno provizije koja se naplaćuje, jedan dio izdvaja u investiocioni fond. Kroz taj fond bi u budućnosti mogli realizovati mnoge pojekte. Uz to ovdje imamo dosta biznismena koji su povratnici u BiH, koji će prenijeti svoja iskustva o tome šta je potrebno uraditi kako bi investirali u svoju domovinu“, kaže Šehović. 

Šehović je dodao da su predstavnici SSD BiH imali sastanak u FIPA-i od koje su preuzeli projekte koji su sada aktuelni u BiH, a potom će ih kada se vrate u zemlje iz kojih su došli prezentirati na biznis forumima kako bi pokušali privući investitore. 

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH došla je Kongres SSD BiH kako bi pokazala da je aktuelna vlast opredijeljena uradi politiku prema dijaspori. 

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će iskoristiti dobru saradnju sa našom dijasporom koju smo intenzivirali protekle godine. Opredjeljenje Vijeća ministara BiH je da do kraja godine uradimo politiku prema dijaspori čime bi sveobuhvatno riješili pitanja koja želimo urediti. To su ekonomska, kultura, obrazovna, sportska i sva ostala koja dijasporu povezuju sa domovinom i koja će im omogućiti da postanu bio bh. društva. To je naša namjera i nadam se da ćemo u tome uspjeti i želim da kažem da smo u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH učinili sve da im pokažemo tu našu opredijeljenost“, rekla je ministrica Borovac. 

Tokom Osmog kongresa SSD BiH, osim izbora novog predsjednika i dva potpredsjednika, planirani su okrugli stolovi o temi:"Uticaj dijaspore na ekonomskij razvoj BiH“, "Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole i kulturne aktivnosti“... 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi