Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Crveni alarm i dalje na snazi u francuskom Seine-et-Marneu

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     04.06.2016 u 10:40 h 0

Crveni alarm i dalje na snazi u francuskom Seine-et-Marneu
FOTO: Agencija Anadolija

- Stručnjaci upozoravaju da je u porastu rijeka Seine koja prolazi pored Eiffelovog tornja. Nivo rijeke Seine u Parizu najviši je od 1982. godine


Crveni alarm proglašen u Seine-et-Marne, u Francuskoj zbog intenzivnih padavina koje traju od vikenda, još uvijek je na snazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručnjaci upozoravaju da je u porastu rijeka Seine koja prolazi pored Eiffelovog tornja. Nivo rijeke Seine u Parizu najviši je od 1982. godine. 
Obilne padavine u većem dijelu Francuske koje traju od početka sedmice, negativno utiču na odvijanje života. Padavine su najviše pogodile regiju Seine-et- Marne, gdje su do sada preminule dvije osobe. 

Zbog nabujalosti rijeke zatvoreni su pojedine putne dionice zbog čega je u Parizu izazvan saobraćajni kolaps. Zatvorene su i pojedine metro stanice zbog opasnosti od izlijevanja rijeke.

Muzeji d’Orsay i Louvre zatvoreni su za posjete, a pojedina umjetnička djela izmještena su na mjesta koja se ne nalaze pod prijetnjom od poplava.

Rijeka Seine se 1910. godine izlila, a njen vodostaj je tada na pojedinim mjestima iznosio osam metara. Tada je u Parizu 20.000, dok je na periferiji 30.000 domaćinstava bilo pod vodom. Bilo je potrebno 45 dana da se život u gradu vrati u normalu.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi