Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Banke u Srpskoj ne mogu da naplate 730 miliona KM kredita

Biznis

Izvor: Capital.ba     04.06.2016 u 09:23 h 0

Banke u Srpskoj ne mogu da naplate 730 miliona KM kredita
FOTO: pixabay.com

Loši plasmani banaka povećani su za 35,5 miliona KM ili za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine kada su iznosili 697,4 miliona maraka, i sada iznose 732,9 miliona.


Nekvalitetni krediti u ukupnim kreditima učestvuju sa 15,18 odsto i njihovo učešće je povećano za 0,8 odsto u odnosu na isti period 2015. godine pokazuju podaci Agencije za bankarstvo Republike Srpske, prenosi poslovni portal "Capital.ba".

Istovremeno, rastu i dospjela potraživanja bankarskog sektora i na kraju prvog kvartala su iznosila 531,4 miliona KM ili 11 odsto ukupnih kredita. Dospjela potraživanja imaju stopu rasta od dva odsto u odnosu na kraj 2015. godine kada su iznosila 523,1 milion KM.

Na osnovu preliminarnih izvještaja banaka na kraju prvog kvartala ove godine, osam banaka je iskazalo neto dobit od 23 miliona KM, dok je jedna banka iskazala gubitak od četiri miliona KM. "Ukupna neto dobit bankarskog sektora Republike Srpske iznosi 19 miliona maraka. Na kraju prvog kvartala neto dobit bankarskog sektora iznosila je 21 milion maraka i sve banke su poslovale u plusu", rekli su u Agenciji za pomenuti portal.

Podaci o poslovanju banaka u Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine obuhvataju i Banku Srpske u kojoj je prošlog mjeseca pokrenut postupak likvidacije.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi