Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


Kurtulmus u Skoplju: Balkanski narodi će zajedno koračati u bolju budućnost

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     03.06.2016 u 22:42 h 1

Kurtulmus u Skoplju: Balkanski narodi će zajedno koračati u bolju budućnost
FOTO: Agencija Anadolija

- Kurtulmus će sutra boraviti u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu će zamjenik premijera Turske prisustvovati svečanoj dodjeli diploma na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS)


- Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus kazao je večeras u Skoplju kako je balkanskim narodima podmetnut raskol "pa su stali u suprotne tabore kao Bošnjaci, Albanci, Bugari, Turci, Grci ili kao muslimani, pravoslavci ili katolici", prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjećajući kako su narodi na Balkanu tokom šest stoljeća živjeli u miru i blagostanju Kurtulmus je rekao kako je taj sklad prekinut prije jednog stoljeća.

"Narodima na Balkanu koji su šest stoljeća skladno živjeli su podmetnute podjele na etničkoj i vjerskoj osnovi pa su stali u suprotne tabore kao Bošnjaci, Albanci, Bugari, Turci, Grci ili kao muslimani, pravoslavci ili katolici. Međunarodni balkanski univerzitet (IBU) je važan naučni centar koji će doprinijeti ponovnom ujedinjenju naroda", rekao je Kurtulmus na svečanoj ceremoniji dodjele diploma svršenicima tog univerziteta u Skoplju.

Svečanoj ceremoniji dodjele diploma u Narodnom pozprištu Makedonije prisustvovala je i supruga Numana Kurtulusa, Sevgi Kurtulmus, zamjenik premijera Makedonije Festim Halili, ministar u Vladi Makedonije Furkan Cako, zastupnik u turskom parlamentu i predsjednik IBU Fondacije Huseyin Burge, ambasador Turske u Makedoniji Omur Solendil i rektor IBU-a Ismail Kocayusufoglu.

Kurtulmus je u svom obraćanju prisutnima rekao kako će taj univerzitet i dalje graditi zdravu i čvrstu podlogu za suživot naroda regije.

Podjsećajući kako je razdvojenost balkanskih naroda predugo trajala Kurtulmus je rekao kako "ćemo sada nadoknaditi izgubljeno vrijeme, ponovo ujediniti balkanske narode i ruku pod ruku koračati u bolj budućnost."

Kurtulmus će sutra boraviti u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu će zamjenik premijera Turske prisustvovati svečanoj dodjeli diploma na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Podjsećajući kako je razdvojenost balkanskih naroda predugo trajala Kurtulmus je rekao kako "ćemo sada nadoknaditi izgubljeno vrijeme, ponovo ujediniti balkanske narode i ruku pod ruku koračati u bolj budućnost."

    Ti narodi su se koliko juče razišli, a ti misliš da ih ujediniš.Možda pod turskim kišobranom?
    E, svako ti je danas vajni političar.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi