Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Stručnjaci tvrde: Žene, menstruacija je prevaziđena!

Lifestyle

Izvor: Zena | Blic.rs     03.06.2016 u 21:53 h 0

Stručnjaci tvrde: Žene, menstruacija je prevaziđena!
FOTO: pixabay.com

Svjetski stručnjaci za ginekologiju smatraju da ženama nije potreban mesečni period. Poručuju da je za modernu medicinu menstruacija prevaziđena. Da li je došlo neko novo doba?


Za većinu žena menstruacija je životna činjenica, odlika ženskog roda. Ali jedan ljekar kaže da žene uopšte ne moraju da prolaze kroz redovnu dramu u kojoj prednjače nadutost, grčevi i razdražljivost. Sve je više žena koje uzimaju kontraceptive da bi izbegle menstruaciju.

– Sve se brzo mijenja, i vrijeme i znanje. To da žena svaki mjeseca ima menstruaciju nije više dio našeg modernog društva – kaže dr Elizabet Miks, ginekolog-akušer sa Univerziteta Vašington u Sijetlu. 

Pilule ili injekcije mijenjaju nivo hormona, zbog čega se jajne ćelije ne oslobađaju iz jajnika žene, pa žena svakog mjeseca nema menstruaciju. Prema mišljenju stručnjaka, pravilna upotreba pilula ženu može riješiti redovnog mesečnog perioda. 

Dr Miks smatra da su do sada pilule bile dizajnirane tako da žena ima redovnu menstruaciju. Ženama je bilo ečeno da ih koriste 21 dan, pa da naprave pauzu od sedam dan, kada bi dobile menstruaciju. Ali to je, ističe, u stvari vještački uzrokovana reakcija prestankom uzimanja hormona prije nego što je rezultat odvajanja sluzokože materice nakon ovulacije. Nema potrebe za pauziranjem u uzimanju pilula niti za krvarenjem. Izričito kaže da je sve do sada bilo posljedica istorijskog hira i katoličke pragmatike. Smatra da nema biološke opravdanosti ovoj pauzi i da žena može nesmetano da konzumira pilule i da nema menstruaciju. 

I drugi stručnjaci su se složili s njom i dodali da žene uz pomoć kontracepriva na hormonskim osnovama mogu da zaustave menstrualni ciklus. I da mogu da ih uzimaju iznova, bez pauze, čak i godinama, što će smanjiti broj menstruacija. I da je cio proces potpuno bezbjedan i da ne utiče na plodnost. Za to, kažu, nema medicinske osnove, sve je samo bapska priča. Pilule prije štite nego što štete. 

– Dobro prije svega da žena osjeća svoj ritam hormona, koji je i njeno prirodno stanje. Međutim, prva pilula je nastala 1960. godine, a ona je od tada modernizovana, ima sastojke koji imitiraju prirodne hormone i sve je manje nuspojava – objašnjava dr Slavica Vasiljević, ginekolog, i dodaje da su i razlozi upotrebe pilule različiti: kontracepcija, endometrioza, policistični jajnici, akne... 

– Uz sve to, mnogo je danas zdravih žena koje su prezaposlene, imaju kratke planirane odmore, primorane su na tempo koji nije lako iznijeti i sve više osjećaju potrebu za pilulalama radi uzbegavanja krvarenja. 

Uzimanjem pilula nema ovulacije, jajnici miruju, endometrijum je iste debljine, nema njegovog ljuštenja. Dobija se nivo hormona koji kožu, kosu čini ljepšom, sve što ženi treba. 

SUŠTINA JE U ANAMNEZI 

– Potencijalni problemi izbjegavaju se uzimanjem dobre anamneze. Neophodan je redovan godišnji genekološki pregled, koji daje uvid u zdravlje žene. Da se otkrije da neko u porodici nije imao trombozu, visok pritisak, da žena ne pati od toga, što bi kasnije moglo da zakoplikuje njeno zdravstveno stanje. Kada je žena zdrava, rijetko imamo problem prilikom uzimanja pilule – kaže dr Vasiljević. 

I domaći i strani stručnjaci slažu se u tome da je svaka reakcija individualna i da takav pristup ovoj problematici treba i zadržati. Neka žena se odlično osjeća, neka kaže da je naduvena. Neke žene mjesecima, pa i godinama uzimaju pilule, a njihovo zdravlje se redovno prati i problema nema. I što je najvažnije, kada žena prestane da uzima pilule i oduči se da zatrudni, ona već poslijeslijedećeg ciklusa može da ostane u drugom stanju. 

– Ženi treba obavezno skrenuti pažnju i na nuspojave. Da je moguće da osjeti jake glavobolje, iznenadan bol u stomaku i čudan kašalj. To su slučajevi kada odmah treba da se obrati ljekaru – napominje dr Vasiljević. 

Imati redovan ciklus, kao što priroda nalaže, ili izbjeći mesečna krvarenja koja remete planirani raspored, najčešće u vrijeme godišnjih odmora, odluke je svake žene pojedinačno. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi