Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Privremeno naplaćivati RTV taksu uz račune za struju

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     03.06.2016 u 21:30 h 1

Privremeno naplaćivati RTV taksu uz račune za struju
FOTO: pixabay.com

Parlamentu Bosne i Hercegovine i drugim nadležnim institucijama u toku naredne sedmice biće upućen zahtjev za kratkoročnim rješenjem finansiranja BHRT-a naplatom RTV takse putem računa za struju, kako bi se spriječilo prekidanje emitovanja programa javnog emitera.


Ovaj zahtjev su dogovorili i podržali učesnici ekspertske debate o budućnosti RTV servisa održane na Jahorini u organizaciji Udruženja BH novinari. Tokom debate istaknuti su ključni problemi u finansiranju javnog servisa, uređivačkih politika, uticaja vlasti na javni servis, ali i mogući prijedlozi za njihovo rješavanje.

Učesnici, parlamentarci, predstavnici javnih servisa, udruženja BH novinari i medijski eksperti ukazali su na hitnost rješavanja finansijskih problema javnih emitera kako bi bio osiguran njihov opstanak. Međutim, naglašeno je da nema trajnog finansijskog rješenja ukoliko se ne izmijeni zakonski okvir javnog servisa i uradi reforma javnog servisa u upravljačkom, uređivačkom i tehničkom smislu. U fokusu razgovora su bila četiri modela za naplatu RTV takse.

Od naplate putem računa za električnu energiju, naplate putem medijskog poreza ili fondova i naplata putem “inkaso” službe. "Finansiranje iz budžeta nije prihvatljivo jer bi to značilo povratak u državnu televiziju. Kada se govori o javnom servisu uglavnom se govori o odnosu politike i javnog servisa, a zanemaruje se javnost. RTV servis treba reformu.

Potrebno je i edukovati javnost o tome šta je to javni servis i kakvu društvenu ulogu ima. RTV emiteri treba da naprave svoju komunikacijsku strategiju. Svaki program koji emituje javni servis treba da je najbolji", rekao je je Enes Osmančević, profesor s Filozofskog fakulteta u Tuzli. Siniša Vukelić iz BHN Kluba novinara Banja Luka rekao je da je u ekonomskom smislu teško prodati loš kvalitet.

"Bitno je i kakav sadržaj nude javni emiteri. Javni emiter u Republici Srpskoj zastupa interese jedne stranke. Programi sva tri emitera nisu konkurentni i to otežava naplatu RTV takse. Potrebno je više razmišljato o sadržaju koji se nudi gledaocima", rekao je on. U toku sesije na kojoj se govorilo o programskim sadržajima, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović istakao je da hrvatski narod nije ravnopravan, jer nema kanal na svom jeziku.

"To je i jedan od razloga za ovakvo stanje. Hrvati imaju pravo da zahtijevaju kanal na hrvatskom jeziku. Kada je u pitanju rješavanje trenutne krize na BHRT-u, za izravno sam naplaćivanje RTV takse, mislim da naplaćivanje takse uz drugi račun nije zakonski izvodivo", rekao je on, prenosi Fena. Boris Bergant, konsultant iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), izjavio je da je država obavezna da obezbijedi sigurno finansiranje javnog servisa i da je to naglašeno u četiri međunarodna dokumenta.

"Javni servis nije državni servis. On treba da služi javnosti i javnost treba da je partner javnog servisa. Javni servis nije samo infromativnog karaktera. On je i šira kulturna institucija. Treba da inicira dijalog i promoviše nacionalno stvaralaštvo. Finansiranje javnog servisa treba da bude dugoročno i sigurno" naglasio je on. Debatu je finansijski podržao Savjet Evrope, saopšteno je iz Udruženja BH Novinari.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. Sve se to lijepo sroči kad treba oglobiti narod.Koji javni servis?Koji partner su građani, koje niko ni za šta ne pita?Uvale mu taksu, pa raspali po reprizama reprizinih repriza.To je direktiva iz EU i šlus.Bespogovorna poslušnost.I sve lijepo zvuči, samo kad bi bilo tako.Narod plaća, pa kobajagi, taj servis je u službi naroda, a ne režima.Malo sutra.
  Samo da znate da je ta izmišljotina da se plaća uz račun za struju Vojislava Šešelja, koji se toliko busao u prsa kako se bori za narod.Devedeset i neke kad se u Skupštini Srbije nije znalo kako da obezbijede redovno plaćanje, on je rekao da postoji u Grčkoj naplaćivanje uz račun za struju.Pa Koštunica postavi Tijanića za direktora RTS-a koji reče da jedan Englez kaže da je potrebno da država ima takav takozvani javni servis.A ko je bio taj Englez, ko to zna.Možda je bio i neki najobičniji pecaroš, čobanin ili sl., ako je uopšte takav i postojao.Pa je Tijanić obećao da će višak od preko 1000 radnika RTS-a otpustiti, da bi kasnije rekao da ih ne može slati na kontejner, tako da u RTS-u i danas ima preko 3500 zaposlenih.A znate li koliko ima u BBC-u?
  I tako i bi-uz račun za struju stiže i taksa za TV, ali je narod iskoristio začkoljicu, pa je plaćao knap onoliko koliko je potrošio struje, a taksa se vukla kao dug za TV.Kad prođe godina, dug zastarijeva.Neko je plaćao, a neko nije.
  Ali ne lezi vraže, stigoše neki novi pa napraviše dogovor sa EPS-om da se dug za TV vodi kao dug za struju, pa ako se nagomila, može da se desi i struja da se isključi.Ganjaju te kao da je dug njihov.Tako se RTS (sa RTV(Vojvodina)), uz još toliko para od države -opet od narodnog poreza, ove godine, obezbijedi za visoke plate preko 3500 radnika, od kojih bar 20 njih radi na vremenskoj prognozi, koja nikoga ne interesuje, jer svaka baba sad gleda ili čuje prognozu u svakom momentu baš za njezinu čaršiju.Sledeće godine država ukida svoju donaciju, pa sve to prelazi na građane, jer je važno da je narodu ušla ta TV takasa.
  A šta ima na RTS-u da se gleda? Reprize od 1960 i neke godine u c/b tehnici:Čkalja, Mija, Guta, "Ljubav na seoski način", pa "Pozorište u kući", "Bolji život", "Selo gori, a baba se češlja" po milioniti put,...
  Pa se hvale kako jedino oni imaju veliku arhivu i niko više, pa raspali po reprizama, kao da je neko bunike jeo, pa će da gleda njihove reprize ili misle da su uspjeli u zatucavanju, ošamućivanu i hipnotisanju gledališta, pa mogu da rade šta hoće i to rade tako bezobrazno, bezočno i kvarno, kao da je gledalac ovca.
  Hvale se nekim emisijama kao: "Beogradska hronika", "Oko", "A sada Rada", ...Ja bih se toga stidio.Npr ova poslednja je pretvorena u rijaliti.
  Hvale se i dječjim programom u kome postoji odrastao čovjek od koga naprave nekog maskiranog klovna.Djeća - ozbiljna i gledaju šta je to, a on se krevelji, blesi, glupira,...Poslije nekoliko epizoda uspijevaju i djecu da nateraju da bles i da se mlate i ponašaju kao i oni..I to je njima školski ili možda vaspitni program.Nigdje tu nema ni pedagoga ni psihologa.Sve je tu politika.A zamislite njihove slogane:"Javni servis u službi građana", "Vaše je pravo da znate sve", Javni servis evropske Srbije",...
  I kome sada treba taj RTS?Pored interneta i kablovskih operatera, javni servis ne treba nikome.Samo njima.A objašnjenje je da gledao, ne gledao, imao TV, ne imao, moraš da platiš zbog samog postojanja istog jer su oni procijenili da narodu samo još to fali i onda je meraja.A iako imaš kablovsku i plaćaš i imaš 50-100 programa, puj pike, to se ne važi, RTS-RTV taksu moraš da platiš jer je to za tvoje dobro, jer ti i nisi svjestan šta ti treba.
  A probajte da postavite neki komentar na njihovom sajtu.Nema šanse ni za šta ako nije u veliku pohvalu njima.Cenzura, da crnja ne može biti.
  Šta je odavno indikativno:U Srbiju stignu zakoni iz EU, koji se prevedu sa njemačkog ili drugog jezika, onda taj zakon prelazi u BiH i ide bespogovorno u opticaj.
  Tako je i sa ovom "visokoumnom" izmišljotinom načina plaćanja TV takse uz račun za struju.
  Dajte da neko ko putuje bijelim svijetom da donese nešta pametno što će pomoći narodu, a ne da se iznalaze sve novi fazoni kako da se taj narod odere.
  Daj da neko i toj EU kaže:Ne. To kod nas ne može, jer se ovdje pomoću trikova ostaje u životu.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi