Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

FIFA: Blatter, Valcke i Kattner se „počastili“ s preko 70 miliona eura

Fudbal

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     03.06.2016 u 17:23 h 0

 FIFA: Blatter, Valcke i Kattner se „počastili“ s preko 70 miliona eura
FOTO: pixabay.com

- FIFA-in advokat rekao je da postoje dokazi da je trio činio „koordinirane napore da se obogate“ između 2011. i 2015. godine


Bivši visoki zvaničnici Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sepp Blatter, Jerome Valcke i Markus Kattner „počastili“ su sami sebe sa povišicama plate i bonusima u iznosu od preko 70 miliona eura u periodu od pet godina, javlja Anadolu Agency (AA). 

FIFA je otkrila ugovore bivšeg predsjednika Blattera, otpuštenog bivšeg generalnog sekretara Valckea i otpuštenog bivšeg finansijskog direktora Kattnera, dan nakon racije koju je izvela švajcarska policija. 

Britanski mediji prenose da je FIFA-in advokat rekao da postoje dokazi da je trio činio „koordinirane napore da se obogate“ između 2011. i 2015. godine. 

„Oni su pokušavali da se obogate kroz godišnje povećanje plate, bonuse za Svjetsko prvenstvo i druge olakšice u iznosu od 79 miliona švajcarskih franaka i to za posljednjih pet godina“, rekao je Bill Burck iz američke pravne firme Quinn Emanuel, koju je FIFA angažovala tokom korupcijske krize. 

Zbog sumnji da su loše upravljali FIFA-inim novcem Blatter je dobio šest godina suspenzije, a Valcke 12 godina od strane Etičkog komiteta FIFA. 

„Dokumenti i elektronski podaci su oduzeti, a sada će biti ispitani kako bi se utvrdila njihova relevantnost u postupku koji se vodi“, saopšteno je iz Ureda državnog tužioca Švajcarske, koji sprovodi istragu. 

FIFA je naglasila da će sve dokaze koje prikupi i otkrije tokom svoje interne istrage podijeliti sa švajcarskim tužilaštvom i Ministarstvom pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država. 

FIFA se nalazi u velikom previranju od maja 2015. godine, kada su američki istražni organi otkrili rasprostranjenost korupcije u samom vrhu ove organizacije. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi