Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Najveći izvoz očekuje se od kompanije ''Bingo''

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     03.06.2016 u 17:11 h 0

Najveći izvoz očekuje se od kompanije ''Bingo''
FOTO: pixabay.com

- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je zajedno sa predstavnicima Agencije za bezbjednost hrane BiH i Kancelarije za veterinarstvo obišao kapacitete kompanije "Bingo" na području Tuzlanskog kantona i rekao da od ove kompanije očekuje da će plasirati najviše domaćih proizvoda na tržište EU i zemalja CEFTE.


Šarović i saradnici najprije su posjetili farmu koka nosilja u Ciljugama kod Živinica, a potom i farme u Špionici i Dubravama, te preduzeće "Korn flips" u Srebreniku i farmu koza. 

"Posjetili smo kompaniju `Bingo` koja je veoma važna za BiH. Ne samo zbog činjenice da zauzima značajno mjesto u oblasti maloprodaje, već zato što je riječ o sistemu koji ima niz svojih proizvodnih objekata", rekao je Šarović, prenose federalni mediji. 

Pred BiH je, kaže Šarović, dobijanje kandidatskog statusa, ali je neophodno adaptirati i Sporazum o stabilizaciji i pridruženju. 

"Optimista sam i vjerujem da ćemo vrlo brzo riješiti sva otvorena pitanja među kojima je i Mehanizam koordinacije. Ukoliko želimo da plasiramo svoje proizvode u okruženje i EU, neophodno je da budemo konkurentni, ali ne samo s aspekta cijena. `Bingo` je na primjer ispunio sve uslove, imaju savremenu opremu i obrazovane kadrove, međutim, država mora da obezbijedi dozvole za izvoz proizvoda u EU", kaže Šarović. 

On je podsjetio da je dan ranije potpisao sporazum o učešću BiH u programu zajednice "Cosme". 

"Sporazum ostavlja mogućnost našim preduzetnicima da u okviru projekata za mala i srednja preduzeća apliciraju i koriste fond od 2,3 milijarde evra. Novac je od juče dostupan našim privrednicima. Procedura nije komplikovana, a postoje i strukture u resornom ministarstvu koje su zadužene za podršku. Projekti mogu biti nacionalni, ali i regionalni, te iz različitih oblasti", dodao je Šarović. 

Nakon što je sa Međunarodnog aerodroma Tuzla u četvrtak odvezena prva isporuka svježeg mesa za Tursku, Šarović je potvrdio informaciju da je obustavljen izvoz termički obrađenog mesa. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi