Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


Mustafa i Rama u Prištini: Zajednički cilj Kosova i Albanije je puna integracija u EU

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     03.06.2016 u 17:05 h 0

Mustafa i Rama u Prištini: Zajednički cilj Kosova i Albanije je puna integracija u EU
FOTO: Agencija Anadolija

- Današnji sastanak konsoliduje nepovratno proces u kome se put nacionalnog ujedinjenja vidi kao međusobna integracija u funkciji modernizacije naše dve zemlje i pune integracije u Evropsku uniju, kazao je albanski premijer Edi Rama


 Premijeri Kosova i Albanije, Isa Mustafa i Edi Rama, ocenili su da je današnji treći sastanak vlada dve zemlje bio uspešan. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakli su da je bilans saradnje nakon prethodna dva sastanka pozitivan i da je saradnja između dve zemlje unapređena u interesu građana, javlja Anadolu Agency.

Mustafa je kazao da podaci ukazuju na zadovoljavajuću realizaciju dosadašnjih sporazuma u oblasti bezbednosti, trgovine, graničnej saradnje, finansija, poljoprivrede, obrazovanja, kulture i odnosa sa albanskom dijasporom.

“Osim sporazuma, sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom danas smo potpisali i deklaraciju kojom smo potvrdili zajedničko političko angažovanje na jačanju sveopšte saradnje, složili smo se o preduzimanju konkretnih inicijativa za formiranje mehanizama za praćenje primene sporazuma i svih naših dosadašnjih angažovanja”, kazao je Mustafa.

Kako je istakao Rama, današnji sastanak dve vlade vrhunac je dugog rada na pripremi sporazuma, kao vođenja napred strateškog plana za integraciju zajedničkog ekonomskog i kulturnog prostora. Rama je naglasio da politička saradnja nikada nije nedostajala.

“Današnji sastanak konsoliduje nepovratno proces u kome se put nacionalnog ujedinjenja vidi kao međusobna integracija u funkciji modernizacije naše dve zemlje i pune integracije u Evropsku uniju”, kazao je Rama.

Ministri dvije zemlje su potpisali devet sporazuma o saradnji iz oblasti priznanja baždarenja tahografa drumskih vozila, o saradnji poreskih i carinskih zvaničnika u oblasti administrativniih, carinskih i poreskih istraga, o formiranju zajedničkog centra za obuku, o saradnji za izgradnju kapaciteta u sprovođenju reformi u oblasti upravljanja i javne uprave. Potom je potpisan i sporazum o međugraničnoj saradnji, o saradnji u oblasti životne sredine i prostornog planiranja, o ekonomskom razvoju i saradnji u oblasti energetike i industrije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Rama je istakao da snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije u Briselu, oceniviši da Kosovo napreduje iako taj dijalog ne ide tako brzo.

“Otvorena pitanja nisu omela Kosovo da podigne glas i otvori i druga vrata, vrata liberalizacije viza za koji smo se borili na svakoj instanci. Kada kažem 'mi', mislim na vladu Kosova i našu vladu”, kazao je Rama.

Prema njegovom mišljenju, za Srbiju će biti bolje ukoliko što pre prizna Kosovo.

Mustafa je dodao da je dijalog sa Srbijom težak proces, ali da napretka ima i da on predstavlja priznanje državnog identiteta Kosova.

Treća zajednička sednica Vlade Kosova i Saveta Ministara Albanije održana je u prostorijama Nacionalne biblioteke Kosova “Pjeter Bogdani” u Prištini.

Policija Kosova je pojačala mere obezbeđenja tokom sastanka dve vlade. Prethodni sastanci su održani u Prizrenu 2014. i Tirani 2015. godine. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi