Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Objasnio: Evo zbog čega je Hrvatska ustuknula pred Srbijom

Regija

Izvor: Vesti-online     03.06.2016 u 16:15 h 0

Objasnio: Evo zbog čega je Hrvatska ustuknula pred Srbijom

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović kaže da je Hrvatska popustila u pokušaju da nametne Srbiji svoje rješenje za pregovore u vezi sa evropskim Poglavljem 23, a da je loš rejting zemlje usljed nacionalizma uticao na to povlačenje.


- To pokazuje povratak realističnoj procjeni o tome šta Hrvatska u EU uopšte može, a naročito šta može u ovom trenutku - navodi Jović. 

On ocjenjuje da Hrvatska nije uspjela da se afirmiše kao pozitivan "dodatak" Uniji, te da joj je pozicija oslabljena i zbog rasta nacionalizma koji sada već predstavlja ozbiljan problem za hrvatsku reputaciju. 

Jović "reteriranje" ministra spoljnih poslova Mire Kovača u odnosu na Srbiju smatra dobrim, jer je došlo do velikog raskoraka između toga kako Ministarstvo pod njegovim vođstvom vidi snagu Hrvatske u EU i njene stvarne snage. 

Jović upozorava da je hrvatska vlada slaba i da se to ne vidi samo kod kuće, nego i spolja. 

- Broj tekstova koji se spolja pojavljuje o hrvatskom povratku u nacionalizam, pa čak i ekstremizam, zbog imenovanja ministra Zlatka Hasanbegovića, te dolaska na visoke državne pozicije nekih ekstremnih desnih političara, slabi našu ionako slabu poziciju - ukazuje Jović. 

On procjenjuje da je Hrvatska "mala i slaba i da nije u poziciji da postavlja svoje uslove niti da postigne nešto blokadom Srbije". 

- Hrvatskoj je mnogo pametnije da pusti Srbiju da krene u pregovore pa onda pokuša u pregovaračkom procesu da utiče na njih - navodi Jović, a prenose hrvatski portali.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi