Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ilon Mask: Živimo u kompjuterskoj simulaciji

Nauka i tehnologija

Izvor: B92     03.06.2016 u 14:53 h 0

Ilon Mask: Živimo u kompjuterskoj simulaciji
FOTO: Tesla Club Belgium / Flickr.com

Osnivač i direktor kompanija Tesla Motors i SpejsX navodi da šanse da ne živimo u kompjuterskoj simulaciji iznose ‘jedan prema milijardu’.


Prema Maskovim navodima, naši životi su najverovatnije zatvoreni u okviru granica vještačkog svijeta koji stvaraju moćna vještačka inteligencija i super-kompjuteri, baš kao u filmu Matriks. 

Mask je na nedavno održanoj tehnološkoj konferenciji u Kaliforniji takođe istakao da se nada da su njegove pretpostavke istinite, jer bi u suprotnom došlo do kraja svijeta. 

“Najjačim argumentom za ove pretpostavke smatram sljedeće: Prije 40 godina imali smo Pong – dva pravougaonika i tačku. A pogledajte gdje smo danas – fotorealizam i 3D simulacije u kojima istovremeno učestvuju milioni ljudi ”, izjavio je. 

“Uskoro ćemo imati i virtuelnu i proširenu realnost. Sudeći po brzini razvoja tehnologije, uskoro bi moglo da postane teško razlikovati igre od realnosti”, dodao je. 

Mask navodi da, čak i da brzina razvoja tehnologije uspori za 1000 odsto, čovečanstvo bi i dalje napredovalo velikom brzinom na planu kompjuterske simulacije. Ukoliko čovečanstvo prestane da napreduje, to će prouzrokovati neki kobni događaj koji će spriječiti dalji razvoj civilizacije. 

“Rekao bih da iz toga slijedi da su šanse da trenutno živimo u ‘pravoj stvarnosti’ 1 prema milijardu”, zaključio je. 

Pitanje da li živimo u stvarnom svijetu ili njegovoj simulaciji zaokuplja čoveanstvo još od vremena antičkih filozofa, ali naročito dobija na značaju u poslednjih par decenija. Na to je uticala pojava super-kompjutera i vještačke inteligencije koji su pokazali koliko je lako stvoriti takvu vrstu simulacije.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi