Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Hrvatska izbjegla ustavnu krizu, izabrani kandidati za sudije Ustavnog suda

Regija

Izvor: agencije     03.06.2016 u 14:00 h 0

Hrvatska izbjegla ustavnu krizu, izabrani kandidati za sudije Ustavnog suda

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sistem sastavio je listu od 10 kandidata za sudije Ustavnog suda Hrvatske.


Na listi su Josip Leko, Davorin Mlakar, Andrej Abramović, Lovorka Kušan, Branko Brkić, Mario Jelušić, Miroslav Šumanović, Ingrid Antičević Marinović, Snježana Bagić i Rajko Mlinarić.

O kandidatima će se glasati na plenarnoj sjednici Sabora, a da bi postali sudije potrebno je da za njih glasa minimalno 101 poslanika što je dvotrećinska većina u hrvatskom parlamentu.

Maksimalan broj glasova Odbora (9) dobili su sudije Andrej Abramović, Branko Brkić i Mario Jelušić, te advokati Lovorka Kušan i Miroslav Šumanović.

Po osam glasova dobili su Josip Leko, poslanik SDP-a, njegov kolega iz HDZ-a Davorin Mlakar, te advokat Rajko Mlinarić, dok su sedam glasova osvojili SDP-ov poslanik Ingrid Marinović Antičević i dosadašnji sudija Ustavnog suda Snježana Bagić. Dosadašnji predsjednik Ustavnog suda Jasna Omejec, nije dobila ni jedan glas.

Prije početka sjednice Robert Podolnjak, predsjednik Odbora, je rekao kako je od početka konkursa odustalo nekoliko kandidata, te da ih je od 41, koliko ih je ostalo, trebalo izabrati deset.

U četvrtak poslijepodne postignut je dogovor između SDP-a i HDZ-a o kandidatima. Da se nisu dogovorili do 7. juna kada još dvojici sudija Ustavnog suda ističe mandat, sud bi ostao bez kvoruma, što znači da se ne bi mogla donijeti bilo kakva odluka što bi Hrvatsku dovelo do ustavne krize.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi