Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Kepler 62F'' - Planeta na kojoj ima života!?

Nauka i tehnologija

Izvor: Cafe.ba / Srna     03.06.2016 u 11:16 h 0

''Kepler 62F'' - Planeta na kojoj ima života!?

''Kepler 62F'', peta planeta oko zvijezde ''Kepler 62'', ima odgovarajuću atmiosferu koja omogućava razvoj života, navode naučnici.


"Kepler 62F" udaljen je 1.200 svjetlosnih godina od Sunčevog sistema, veći je od Zemlje za 40 odsto i sasvim je moguće da posjeduje površinske okeane. 

U zvjezdanom sistemu od pet planeta, "Kepler 62F" je najudaljeniji od svoje zvijezde, koja je manja i hladnija od našega Sunca. 

Zvijezdu "Kepler 62" otkrio je Nasin svemirski teleskop "Kepler" 2013. godine. 

Nove kompjuterske simulacije svih mogućih vrsta atmosfera koje bi se mogle nalaziti na planeti "Kepler 62F" sugerišu da bi tamo moglo biti života. 

"Otkrili smo da postoje višestruki atmosferski sastojci koji omogućavaju da na toj planeti bude dovoljno toplo da ima površinsku tekuću vodu. To je čini kandidatom za nastanjivu planetu", ističe naučnik Amava Šilds sa Kalifornijskog univerziteta. 

Zbog veće udaljenosti "Keplera 62F" od svoje matične zvijezde potreban je "efekat staklenika", koji nastaje u atmosferi bogatoj ugljen-dioksidom, kako se voda ne bi zaledila. 

Određene vrste orbite mogle bi omogućiti temperaturi na površini planete da se podigne iznad tačke zaleđivanja u određeno doba godine, i to sa mnogo manjim količinama ugljenika, bližim onima koji se mogu naći na Zemlji. 

Do sada je identifikovano više od 2.300 egzoplaneta izvan Sunčevog sistema, a još hiljadu su nepotvrđeni kandidati za planete. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi