Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ovo je najopasniji sir na svijetu, a mnogi ga jedu! (VIDEO)

Lifestyle

Izvor: Vesti-online     03.06.2016 u 11:07 h 0

FOTO: pixabay.com

Kada tražite specijalnu vrstu sira da ''začinite'' svoj sendvič, kakav tražite? Obično je to čedar, ali neko ipak traži nešto egzotičnije. Za te ljude, preporučili bismo specijalnu italijansku vrstu, zvanično poznatu kao kasu marzu. U prevodu bukvalno znači ''Pokvaren, buđav sir.''


Kasu marzu zapravo počinje sa potpuno drugom vrstom sira koja se zove pekorino sardo. Ipak, umjesto da sir stoji na hladnom i mračnom mjestu, pekorino sardo se iznosi napolje i stavlja na sunce. Čak je dozvoljeno i muvama da ležu jaja po njemu. 

Dok se jaja otvaraju, mali crvi se hrane sirom i puštaju enzime koji ubrzavaju proces fermentacije. 

Iznenađujuće, kasu marzu je vrlo tražen iako nije legalan u Italiji i Evropskoj Uniji. Uprkos zabrani, lokalno stanovništvo Sardinije nastavilo je da pravi kasu marzu i prodaju ga na crnom tržištu. 

Iako Sardinijanci tvrde da nema nikakvih neželjenih efekata po zdravlje od konzumiranja kasu marzua, studije su otkrile da ponekada mogu da izazovu alergijske reakcije koje traju nedjeljama. Takođe je moguće da neki od crva uspeju da stignu živi do vašeg stomaka i to može da uzrokuje dugoročnije probleme. 

Kasu marzu je poznat kao najopasniji sir na svijetu. Ne samo zbog zdravstvenih rizika, već zato što vrvi mogu zaista da porastu i budu pojedeni.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi