Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Misija QUESS: Kina lansira prvi svjetski kvantni komunikacioni satelit

Nauka i tehnologija

Izvor: B92     03.06.2016 u 09:44 h 0

Misija QUESS: Kina lansira prvi svjetski kvantni komunikacioni satelit

Kina se sprema da u julu lansira prvi svjetski kvantni komunikacioni satelit težak blizu 500 kilograma u sklopu misije QUESS (Quantum Experiments at Space Scale ili Kvantni eksperimenti u svemiru).


Satelit će pokušati da testira neobični fenomen kvantne povezanosti u kom dvije čestice djeluju kao međuzavisni par čak i kada su među njima enormne udaljenosti. Svojstvo jedne čestice je ogledalo druge i zajedno čine jedan sistem.

To znači da mjerenjem osobina jedne čestice kao što je elektron, automatski znamo osobine njegovog "partnera" koji može da se nalazi na drugoj strani svemira. Ovaj fenomen predstavlja problem jer implicira da čestice "komuniciraju" među sobom iako ne postoji fizička mogućnost njihove interakcije, pogotovo ne pri velikim udaljenostima.

Prema tome, satelit bi mogao sadržati jednu česticu dok bi se na površini Zemlje nalazio njen "partner". Na ovaj način kvantna povezanost bi se dodatno testirala zahvaljujući udaljenosti satelita koji će orbitirati na visini od 600 kilometara sinhrono sa Suncem.

Ukoliko se kvantna povezanost pokaže tačnom, implikacije po buduću tehnologiju su enormne, a stručnjaci već vide potencijal u komunikaciji i enkripciji. U ovom projektu pored kineskih naučnika iz Šangaja učestvuju i stručnjaci sa Univerziteta u Beču.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi