Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Izetbegović: Bespotrebno se pravi problem

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     02.06.2016 u 21:10 h 0

Izetbegović: Bespotrebno se pravi problem
FOTO: Agencija Anadolija

Lider SDA Bakir Izetbegović smatra da se bespotrebno pravi problem u vezi sa odlukom direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o metodologiji obrade podataka posljednjeg popisa stanovništva, i ističe da o tome da li je postupio protivzakonito ne treba da pričaju ni predsjednici stranaka, niti raspravlja parlament.


"Ukoliko je uradio protivzakonito postoji sud. Ja mislim da nije uradio protivzakonito, već po zakonu", rekao je novinarima Izetbegović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

On kaže da ne zna "zašto se pravi tolika galama o samom popisu" i navodi da se svi moraju povinovati Ustavu i zakonu. 

"Navodno, odraziće se najnoviji popis na strukturu vlasti u zemlji... Takvu obavezu smo imali u odnosu na prethodni popis, pa to nije ispoštovano. Bespotrebno se pravi virtuelni problem o svemu ovome", rekao je Izetbegović. 

Odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva donio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, i na osnovu te odluke 196.000 spornih popisnica biće tretirane kao rezidentni stanovnici. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saglasili su se danas da je neprihvatljiva odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, te istakli da srpski predstavnici u BiH ne treba da daju legitimitet rezultatima popisa do kojih bi se došlo na osnovu ove odluke. 

Dodik je rekao je da će, ukoliko se ništa ne promijeni u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa u BiH, narednih dana dati nalog Republičkom zavodu za statistiku da prekine svaku komunikaciju sa statističkim institucijama BiH. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi