Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Istorijski dan za Međunarodni aerodrom Tuzla: Večeras prvi kargo let sa mesom ka Turskoj

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     02.06.2016 u 19:47 h 0

Istorijski dan za Međunarodni aerodrom Tuzla: Večeras prvi kargo let sa mesom ka Turskoj
FOTO: Agencija Anadolija

- Izvoz mesa iz naše države u Tursku odvija se već treću godinu, a Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, naglasio je da će se i u budućnosti nastaviti sa tom praksom.


 Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla večeras iza 20 sati bit će obavljen dugo očekivani prvi kargo let, a avionom kompanije ˝Turkish Airlines˝ u Republiku Tursku iz Bosne i Hercegovine izvest će se 63 tone mesa, javlja Anadolu Agency (AA). 

Prvi avion za kargo letove sletio je na pistu iza 17 sati, a najavljeno je da će se po jedan let obavljati svaki drugi dan. 

˝Danas sam posebno sretan što krunišemo jednu aktivnost koju smo vodili gotovo godinu dana zajedno sa višim nivoima vlasti, zajedno sa Vladom FBiH, Vijećem ministara BiH, Ambasadom Republike Turske u BiH i konačno možemo vidjeti taj prvi efekt, odnosno polazak prvog kargo leta sa našeg aerodroma˝, izjavio je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, dodajući da je aerodrom velika razvojna šansa ovog kantona i nakon sarajevskog, drugi aerodrom po značaju u BiH. 

Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla rekao je da se današnjim otpočinjanjem letova ovaj aerodrom etablirao kao značajna ustanova. 

˝Neizmjerno sam sretan što je ovaj dan istinski historijski, ne samo za proizvođače, distributere i uvoznike mesa, nego za sve buduće partnere iz Turske, ali i drugih zemalja koji u nama prepoznaju partnera koji je spreman da pruži najviši nivo kargo usluga. Još jednom izražavam neizmjernu zahvalnost svima koji su omogućili da dođe do realizacije ovog projekta˝, poručio je Karasalihović. 

Izvoz mesa iz naše države u Tursku odvija se već treću godinu, a Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, naglasio je da će se i u budućnosti nastaviti sa tom praksom. 

˝Republika Turska je odvojila kvotu od 15.000 tona rashlađenog mesa. To implementiramo dvije godine i sad smo u trećoj godini te realizacije, a nakon realiziranih tendera, danas započinjemo sa posljednjom etapom popunjavanja ove kvote. Kao što znate, to je jedan od jako bitnih poduhvata koji će dati velikog doprinosa razvoju stočarstva i poljoprivrede u Bosni i Hercegovini i odlučni smo da nastavimo te poduhvate. Drugi razlog je da se u okviru kargo transporta, ´Turkish Airlines´ realizira prvi let sa Međunarodnog aerodroma Tuzla˝, izjavio je Erginay. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi