Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Medicinske sestre odlaze iz Srpske

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     02.06.2016 u 19:46 h 0

Medicinske sestre odlaze iz Srpske
FOTO: pixabay.com

Republika Srpska se suočava sa odlaskom mladog i kvalitetnog zdravstvenog kadra, prije svega medicinskih sestara i tehničara, izjavila je predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske Živana Vuković Kostić.


Kostićeva je navela da je problem i nedovoljno definisano obrazovanje, odnosno da medicinske sestre sa fakultetskim obrazovanjem nisu prepoznate u sistemu, ali da to ne znači da medicinske sestre sa srednjim obrazovanjem treba da se plaše za svoj status. 

"Medicinske sestre rade u ne tako dobrim uslovima, ali s obzirom na to da je ovo zemlja u tranziciji i da ima mnogo problema, ni ti uslovi nisu toliko loši", rekla je Kostićeva novinarima u Banjaluci prije početka 2. kongresa i 14. simpozijuma koji se bavi temom pozitivnog radnog okruženja, troškova zdravstvene njege i kompetencija medicinskih sestara. 

Ona je dodala da će na skupu biti predstavljene 104 naučno-stručne prezentacije, te da učestvuju stručnjaci iz oblasti sestrinske njege iz Slovenije, Hrvatske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Norveške, Švedske i NJemačke. 

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara - tehničara intenzivnih njega, anestezije i reanimacije Srbije Gordana Dragošev istakla je da su ovakvi skupovi veoma korisni jer je za razvoj medicine, a i sestrinstva, bitna razmjena znanja. 

"U medicini se svake godine pojavljuju novi aparati, tehnike i znanje. Nije više dovoljno biti medicinska sestra sa srednjom školom i raditi u kliničkoj praksi, jer današnja oprema i usluge medicine mnogo su više od toga", rekla je Dragoševa. 

Ona je ocijenila da se medicinske sestre u regionu suočavaju sa istim problemima, jer se sestrinstvo, zbog teškog vremena krajem prošlog vijeka, nije razvijalo kao u EU. 

Član Borda direktora Međunarodnog savjeta medicinskih sestara Peter Požun rekao je da je struka zdravstvene njege u BiH na visokom nivou, ali da bi bilo veoma korisno za domaće medicinske radnike da postanu dio ove organizacije. 

"Važno je da budemo povezani na globalnom nivou i da prenosimo pozitivna iskustva. Uključivanjem u Međunarodni savjet, medicinske sestre u BiH bi imale otvorena vrata do svih edukativnih programa, materijala, saradnje sa drugima i slično", naglasio je Požun i dodao da ova organizacija okuplja medicinske sestre iz 139 zemalja. 

Pokrovitelj kongresa je predsjednik Republike Srpske.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi