Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kosovo: Otvorena najveća fabrika za proizvodnju solarnih panela u regionu, osiguran posao za 50 osoba

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     02.06.2016 u 19:13 h 0

Kosovo: Otvorena najveća fabrika za proizvodnju solarnih panela u regionu, osiguran posao za 50 osoba
FOTO: Agencija Anadolija

- Fabrika će biti kapaciteta 200 hiljada solarnih panela godišnje, a radi se o njemačko-kosovskoj investiciji vrijednoj pet miliona eura


- U Slatini, nedaleko od Prištine danas je puštena u rad nova fabrika za proizvodnju solarnih panela. Sa kapacitetom za proizvodnju 200 hiljada solarnih panela godišnje, fabrika je najveća te vrste u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Fabrika “Jaha energy solar kompani” je nemačko-kosovska investicija vredna pet miliona eura i omogućila je za početak otvaranje 50 novih radnih mesta. Među brojnim gostima na otvaranja bili su prisutni predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, ministri ekonomskog razvoja Blerand Stavileci, trgovine i indrustrije Hykmete Bajrami i rada i socijalnog staranja Arban Abrashi, te ambasadori Nemačke i Albanije na Kosovu. 

Ambasadorka Nemačke na Kosovu Angelika Viets je pozdravila kosovsku dijasporu iz Nemačke, koja ulaže u svoju zemlju. Ona je istakla da će se proizvodi ove fabrike uglavnom izvoziti i da će time u budućnosti biti redukovan veliki trgovinski deficit Kosova.

“Osim važnosti otvaranja novih radnih mesta, otvara se i jedan novi sektor za budućnost. Reč je o energiji budućnosti i imajući u vidu svetske klimatske izazove, čiji je deo i Kosovo, moraćemo iskoristiti solarnu energiju”, istakla je ambasadorka Viets.

Ona je pozvala Vladu Kosova da omogući lakše poslovanje stranih investitora u zemlji.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je pozdravio investore iz Nemačke i sa Kosova, koji će svojim investicijama obogatili kosovsku privredu proizvodnjom solarne opreme.

“Na sreću, nemački investitori dolaze na Kosovo, nisu samo reči, otvaramo ovu solarnu fabrku, a sredinom sledećeg meseca očekujemo nastavak ove tradicije otvaranjem fabrike u Podujevu koja će zaposliti još 650 radnika”, kazao je Veseli.

Predstavnik kompanije Jaha Energy, Fadil Hoxha, Albanac s Kosova, koji je živeo u Nemačkoj, zahvalio se svim partnerima i saradnicima na doprinosu u otvaranju ove fabrike, kao i drugih fabrika koje su u procesu otvaranja.

On je obećao da će njegova kompanija raditi na doprinosu povećanja kosovskog budžeta, ali i podizanju dostojanstva građana Kosova.

“Nismo došli samo da investiramo u nova radna mesta. Ne, stvorit ćemo dostojanstvo, to nam je potrebno”, poručio je Hoxha.

Nakon govora gosti su imali prilike da se upoznaju sa proizvodnim linijama fabrike. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi